Războinici avari la Oradea. O colecţie a civilizaţiei dispărute acum 1300 de ani, expusă la Muzeul Ţării Crişurilor

Data publicării:
expo avari 140214

Ornamentele vestimentare, monedele şi obiectele din dotarea războinicilor avari aparţin unui număr de 10 muzee şi institute de cercetare din România şi Ungaria.

"Un popor venit din Asia centrală cândva în secolul şapte şi care dezvoltă o civilizaţie excepţională în secolele opt şi nouă. Erau nişte persoane care cu siguranţă impuneau un anumit respect în perioada în care au trăit în această zonă", îi caracterizează Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Deşi civilizaţia avară s-a dezvoltat şi a atins apogeul în Câmpia Panonică, arheologii au făcut descoperiri interesante şi pe teritoriul actual al României, în special în partea de vest a ţării.

"În anii '70, la Săcueni, s-a găsit un mormânt de factură avară, destul de interesant prin piesele care au fost descoperite", spune Doru Marta.

Colecţia prezentată acum la Oradea conţine şi câteva arme ale războinicilor avari. Deşi au peste 1300 de ani, una dintre ele - o sabie - este aproape intactă, ceea ce face ca şi cei mai mici vizitatori să recunoască uşor obiectele expuse.

Colecţia războinicilor avari va rămâne la Oradea până în luna martie.

reporter: Edina Szomoru
operatori: Tiberiu Catrişcău, Gabor Szilágyi

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri