Sari la conținut

Reabilitare termică plătită de Primărie

Pentru reabilitarea termică a unui apartament, 60 de procente din valoarea lucrărilor sunt finanţate din fonduri europene nerambursabile. Restul este plătit de asociaţia de proprietari şi din bugetul local.

Potrivit normelor legale, locatarii care au un venit mediu net sub 150 de euro pe membru de familie contribuie cu 10% din valoarea reabilitării termice a apartamentului. Pentru cei care obţin un venit mediu de până 350 de euro cota este de 20% şi creşte la 30 de procente pentru cei care câştigă până la 500 de euro pe membru de familie. Diferenţa este suportată de bugetul local.

Contribuţii la reabilitarea termică a blocurilor

- 60% din fonduri nerambursabile
- 40% proprietarii şi bugetul local, din care:
- 10% cei cu un venit mediu net sub 150 de euro pe membru de familie
- 20% cei cu un venit mediu net de până la 350 de euro pe membru de familie
- 30% cei cu un venit mediu net de până la 500 de euro pe membru de familie

Reabilitarea termică costă "puţin peste două mii de lei pe apartament maximum putând ajunge în jurul valorii de 4 mii aceasta fiind influenţată foarte mult de lucrările ce se realizează pentru fiecare apartament în parte", explică Ionuţ Sărac, consilier al Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.

Însă, după ce au depus dosarul pentru reabilitarea termică a blocurilor, şefii mai multor asociaţii de proprietari din Oradea s-au trezit într-o situaţie delicată: unii locatari nu au banii necesari sau pur şi simplu refuză să-şi plătească

"Din cele 13 blocuri care au fost inscrise în program, la 5 ne-am confruntat în refuzul unora de a plăti", spune Vasile Bologa, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Oradea.

"Dacă omul nu are, nu putem convinge ar da, dar dacă nu are posibilităţi financiare."

Astfel, din cauza câtorva locatari, blocuri întregi riscă să piardă finanţarea europeană şi să nu fie reabilitate. Ca să evite această situaţie, primăria a făcut o propunere:

"Să suporte banii pentru acele persoane care nu vor sau nu au posibilitatea, iar ulterior banii să fie recuperaţi în baza unei taxe de reabilitare ca orice taxă sau impozit", susţine Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.

"Consiliile locale pot institui o taxă de reabilitare termică prin care recuperează sumele vansate în contul acestor proprietari sau asociaţii care nu pot asigura din fondul de reparaţii sumele aferente. Taxa ar urma să aibă stabilită o perioadă în care s-ar plăti o anumită sumă la o anumită scadenţă către fiscalitate", dă asigurări Eduard Florea, administratorul public al Primăriei Oradea.

Proiectul suportării de la bugetul local a costurilor de reabilitare termică pentru anumite locuinţe va fi supus în această săptămână aprobării consilierilor locali

În Oradea, au fost depuse dosare de treabilitare termică pentru 120 de scări de bloc.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop

Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă