Reabilitarea drumurilor din Satu Mare, contestatã în ultimul moment

Data publicării:
licitatie drumuri SM

În timp ce șoferii îşi distrug maşinile pe șoselele pline de gropi, licitațiile pentru plombarea drumurilor din județul Satu Mare se împotmolesc în...contestații. Ultima dintre ele, în valoare de aproape 100 milioane de euro, a fost contestată chiar în ultima zi de una dintre firmele perdante. Autoritățile județene spun că nedorita situație amână lucrările cu cel puțin 6 săptămâni.

Demersurile pentru repararea celor 292 de kilometri de drumuri cu probleme din județ au început în urmă cu mai bine de un an.

"Este vorba despre o licitație începută în 7 ianuarie 2016 și, până la momentul actual, din nefericire, ea nu este finalizată", spune Ioan Rus, vicepreședintele CJ Satu Mare.

Și asta pentru că vineri, cu fix o oră înaintea închiderii perioadei legale, una dintre cele 3 firme perdante a depus o contestație. Astfel întreg procesul final, cel de atribuire a lucrărilor catre constructorul declarat câștigător, a fost pus în așteptare.

"În momentul de față se face recurs la Curtea de Apel Oradea și, după estimările noastre, s-ar putea să dureze între 45 și 55 de zile", susţine vicepreședintele CJ Satu Mare.

Între timp, pe o treime dintre drumurile județene din Satu Mare se circulă cu dificultate. Este și cazul drumului județean 195B, între Moftinu Mare și Craidorolț. Aici, cei 13 kilometri de drum arată ca după un bombardament.

"- E foarte rău și nu poți circula, foarte rău drumul.
- Probleme cu mașina ai avut din cauza acestui drum?
- Păi toate bucșele, toate roțile le-am schimbat într-o lună", spune un şofer.

Distribuitor de marfă, Stelian Luber ajunge în Craidorolț de 2 ori pe săptămână. Recunoaște că șofatul pe acest drum se transformă într-o adevărată provocare.

"- Se rupe mașina în două.
- Cu ce viteză vă deplasați pe-aici?
- Cu 10-15 km/oră.
- Faceți slalom printre gropi.
- Trebuie…"

Potrivit președintelui Consiliului Județean Satu Mare, motivul contestației depusă în ultimul moment ar putea fi chiar valoarea foarte mare a proiectului, de aproape 100 milioane euro. Acest lucru a dus la o competiție acerbă între cele patru firme participante la licitație.

În cazul în care Curtea de Apel Oradea va da dreptate firmei contestatare, licitația va fi reluată.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri