Reabilitarea termică, tot mai cerută în Oradea

Data publicării:
reabilitare termica

Număr-record de cereri pentru izolarea termică a blocurilor din Oradea. Ca să facă faţă temperaturilor foarte scăzute din această iarnă, dar şi pentru a reduce valoarea facturilor de încălzire, mii de orădeni au cerut ca imobilele în care locuiesc să fie anvelopate. I-a convins şi faptul că locatarii blocurilor deja reabilitate au plătit mult mai puţin pentru încălzire.

Emilia Bota locuieşte într-un bloc care a fost reabilitat termic anul trecut. Recunoaşte că beneficiile acestei operaţiuni s-au simţit atât în confortul din locuinţă, cât şi în facturile de la întreţinere.

"Confortul este, după mine, foarte bun, că vara este mai răcoare că e izolat, iarna la fel; noi nu simţim frigul. Pe luna decembrie 150 de lei ar fi încălzirea la trei camere."

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari au calculat cu cât plăteşte mai puţin un locatar dintr-un bloc anvelopat termic faţă de locuitorii imobilelor unde nu s-au efectuat astfel de lucrări.

"În două camere, la blocul izolat diferenţa ajunge la 139, 181, 110, iar un apartament la un bloc care nu este izolat ajunge la 250, chiar 300 de lei", susţine Alexandru Babinszki, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Oradea.

Calculele arată că într-un bloc izolat termic se consumă cu 50-60% mai puţină căldură decât într-un bloc neanvelopat.

"Un bloc izolat recent are un consum de 6,02 Gigacalorii per bloc, iar unul neizolat ajunge la 12."

Din acest motiv tot mai mulţi locatari au cerut izolarea termică a blocurilor în care stau.

"Noi am vrea izolare termică, pentru că este foarte frig."

"Dacă toţi sunt de acord, eu sunt de acord în raport de cum ne permite bugetul."

Florin Birta, viceprimarul Oradei: "Avem un număr de peste 300 de cereri pentru a intra în aceste programe de finanţare de reabilitare. Avem în Oradea 84 de blocuri reabilitate termic, totodată în lucru 75 de documentaţii pentru blocuri la care li se reactualizează documentaţia."

Pe viitor cei care intră în programele de reabilitare termică trebuie să achite 25% din costul total al lucrării.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri