Sari la conținut

Recensământul şomerilor neînregistraţi. Funcţionarii AJOFM Bihor îi caută din casă în casă pe cei fără slujbe

Absolventă de liceu, Carmen Mierluţ, o tânără de 21 de ani, a încercat să urmeze cursuri de asistent medical, dar a renunţat. Acum nu are un loc de muncă, dar a aflat că se poate perfecţiona într-o altă meserie cu ajutorul unor cursuri gratuite.

„- Am înţeles că se fac şi despre manichiură, coafură. - Şi te tentează? - Da."

Pentru aceasta trebuie să îndeplinească o condiţie: să se înscrie în baza de date a AJOFM Bihor. Funcţionarii agenţiei merg din poartă în poartă ca să îi descopere pe cei care care nu sunt au o slujbă şi nici nu sunt înregistraţi oficial ca şomeri.

„Persoanele sunt intervievate, sunt aplicate nişte chestionare electronice, online, este aplicat un test psihoprofesional", spune Csaba Bekesi, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Le punem întrebări referitoare la studiile lor, la ce abilităţi au, ce ştiu să facă, le explicăm că agenţia de şomaj le oferă cursuri gratuite persoanelor fără venit", detaliază Carmen Banu, operator de chestionare.

Într-o singură lună, în Bihor au fost înregistraţi prin această acţiune peste 300 de noi şomeri. La finalul recensământului, aceştia sunt invitaţi să participe la trei burse ale locurilor de muncă organizate special pentru ei.

Recensământul şomerilor neînregistraţi se face printr-un proiect european în valoare de 13 milioane de lei. Acesta este derulat până în decembrie de agenţiile de muncă din Bihor, Arad şi Timiş.

Reporter: Laura Breb
Operator: Cristian Rusu

Editor web: Adrian Laboş