Record la frontiera de vest | De 6 ori mai mulţi migranţi prinşi anul acesta, faţă de 2016

Data actualizării: Data publicării:
transfugi migranti Bihor

Creştere spectaculoasă a numărului de migranţi prinşi la graniţa României cu Ungaria. Pesste 2400 de transfugi au fost prinşi în acest an în timp ce încercau să treacă ilegal de la noi în ţara vecină. Sunt de 6 ori mai mulţi decât anul trecut, spun poliţiştii de frontieră care au şi o explicaţie pentru acest fenomen: gardul ridicat între Serbia şi Ungaria.

"În cele 10 luni ale acestui an ne-am confruntat cu o situaţie destul de grea la frontieră, adică migraţia ilegală a crescut undeva la 650% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut."

Afirmaţia şefului Inspectoratului Teritorial a Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul Marin Bondar, şochează, dar prezintă o situaţie tot mai gravă cu care se confruntă autorităţile de la graniţa de vest.

De la începutul lui 2017 până acum, peste 2400 de migranţi au fost prinşi lângă frontieră, faţă de 330 anul trecut. Cei mai mulţi vin din Irak (1506) şi Siria (355).

"Majoritatea migranţilor, în număr de 1810, care au încercat forţarea frontierei române cu Ungaria, au fost depistaţi şi prinşi pe fâşia verde", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi 24 Oradea.

Mai bine de 600 de asiatici sau africani au încercat să iasă din ţară ascunşi în maşinile care tranzitau punctele de frontieră din vestul ţării. Unii folosesc aplicaţii pe mobil, în timp ce mulţi alţii apelează la taximetre sau persoane dispuse să-i transporte în schimbul a sute sau chiar mii de euro. Anul acesta, 76 de călăuze au ajuns pe mână poliţiştilor de frontieră, faţă de 13 anul trecut.

Autorităţile explică acest val de imigranţi prin ridicarea gardului de la graniţa dintre Serbia şi Ungaria.

"Frontiera Ungariei cu Serbia este foarte bine securizată, fapt pentru care migranţii au schimbat ruta şi atunci folosesc ruta Serbia-România pentru a ajunge în spatiul Schengen", a precizat chestor Marin Bondar, şeful ITPF Oradea.

Creşterea numărului de migranţi poate deveni o problemă şi pentru primăriile localităţilor de frontieră.

"Posibilităţile comunelor sunt... nu ar putea să-i cazeze, să-i susţină pe aceşti migranţi. Bugetele sunt foarte mici, nu ar putea susţine... ar trebui adăposturi pentru ei, ar trebui hrăniţi. Ar fi greu", atrage atenţia Ioan Moldovan, viceprimarul comunei Toboliu.

Cei mai mulţi dintre migranţii prinşi la graniţa cu Ungaria sunt solicitanţi de azil în România. Ei sunt trimişi apoi în cele patru centre de refugiaţi din ţară.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri