Sari la conținut

Record la târgul de la Şomcuta Mare. Un berbec a fost vândut cu 10.000 de lei

Aproape 500 de oi şi berbeci au fost vedete în Maramureş, într-o expoziţie dedicată lor. Devenit o tradiţie pentru Şomcuta Mare, evenimentul a reunit peste 30 de crescători de ovine din zonă. Fiecare a dus cu el cele mai frumoase exemplare din sutele pe care le are acasă. Cel mai apreciat a fost un berbec din rasa Ţurcană, vândut pe loc pentru 10 mii de lei, dublu faţă de preţul pieţei.

"Uitați-vă și dumneavoastră la el! E ceva unicat. E tranzacția zilei aici, la Șomcuta. E o ambiție de-a mea. Țin oi de 3 ani de zile, am marfă frumoasă", povesteşte Adrian Pop, proprietarul berbecului vândut cu 10 mii de lei.

Berbecul, în vârstă de un an și jumătate, a fost cumpărat în primăvara anului trecut cu 3.600 lei. Duminică, stăpânul său a obținut de trei ori mai mult, după ce l-a vândut cu 10.000 de lei.

"- Sunteți încântat de tranzacție?
- Nu tare, dar Florin mi-e un prieten bun și suntem și rudenii de departe și, din două vorbe, am bătut palma", spune Adrian Pop.

La expoziția de ovine organizată la Șomcuta Mare au participat 32 de fermieri care au adus aproape 500 de animale.

"Majoritatea sunt din rasa Țurcană, care este tradițională și este cea care se adaptează cel mai bine în județul Maramureș", a declarat Gheorghe Buda, organizatorul târgului.

Din cele 3.000 de oi pe care le are acasă, Vasile Dunca le-a adus la expoziție pe cele mai arătoase. 10 dintre ele le-a vândut pe loc cu 1.000 lei exemplarul.

"- Pe ce criterii le-ați ales?
- Să fie frumoase, mari, tinere, îmbrăcate", spune crescătorul de oi.

Printre ovinele prezentate la expoziție s-au numărat și 10 mioare din rasa Țigaie, crescute special pentru carne.

"Eu țin rasa asta de oi deoarece toată carnea pleacă la București. Am un magazin la București și bucureștenii mănâncă pastramă", motivează Sebastian Buhai, crescător de oi.

Fiecare din cele 48 de standuri a primit note din partea juriului, iar la final cele mai frumoase ovine au fost premiate cu diplome și cupe.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă