Record nedorit: 600 de avorturi în acest an, la Maternitatea din Oradea

Data publicării:
avort 121113

În fiecare lună, sute de tinere decid să întrerupă sarcina printr-o metodă catalogată de medici drept ultima soluţie: avortul. Multe dintre femeile care fac acest lucru spun că au rămas însărcinate pentru că se tem să folosească metode contraceptive.

"Nu mai trebuie să cresc un copil. Am deja doi, încă unul nu mai doresc", spune o doamnă. 

Dr. Petru Chitulea, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie din Maternitatea Oradea: "Am avut aici situaţii de fetiţe de 14-15 ani care au venit la avort. Avem paciente abonate la avort care au peste 10 avorturi la activ."

"Numărul avorturilor este în continuă creştere şi din analize s-a constatat că cererea pentru avort a crescut la grupe de vârstă din ce în ce mai mici", a observat Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Campanie de informare împotriva avortului

În 2012, în Bihor, s-au înregistrat oficial 740 de avorturi. Anul acesta, doar la maternitatea Oradea, au fost efectuate 588 de întreruperi de sarcină. Medicii susţin că datele reale sunt mult mai mari, pentru că avorturile din cabinetele private sau din clinici nu sunt centralizate.

Ca să stopeze fenonemul, Direcţia de Sănătate Publică a pornit o campanie de informare asupra faptului că există metode contraceptive eficiente, ieftine si fără efecte nedorite.

Dr. Petru Chitulea, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie din Maternitatea Oradea: "Femeile care iau contracepţie hormonală pe termen lung nu fac cancer de col uterin sau ovarian şi se pare că nu fac cancer de col rectal."

Conform statisticilor, în perioada ianurie 2012 - martie 2013 în Romania au rămas însărcinate peste 16 mii de tinere cu vârste între 11 şi 19 ani. Peste 10 mii dintre ele au recurs la avort.

reporter: Bogdan Costea
operatori: Darius Pop/Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri