Recrutări pentru şcolile de jandarmi. 760 de locuri sunt disponibile în această vară

Data actualizării: Data publicării:
jandarmi inarmati protest

Se caută jandarmi şi nu puţini. 760 de locuri sunt disponibile în şcolile de jandarmi din ţară la admiterea din această vară. Cele mai multe sunt pentru posturile de subofiţeri, unde durata de şcolarizare a fost redusă la un singur an. Iar salariul nu este de neglijat: începe de la aproape trei mii de lei şi poate depăşi o mie de euro pentru cei care lucrează la intervenţie şi adună ore suplimentare în weekend.

Decizia Ministerului de Interne de a reduce durata Şcolii Militare de Subofiţeri de la doi ani la un singur an are drept scop creșterea numărului de absolvenţi care să compenseze pensionăriile din ultimii ani. Chiar şi Inspectoratul de Jandarmi Bihor se confruntă cu un deficit de personal de 10%. În anii trecuţi, s-a încercat recrutarea prin încadrare directă.

„Noi îi încadrăm, dar ca să putem să-i băgăm în serviciu, să-şi desfăşoare serviciul, ei trebuiau pregătiţi şi instruiţi. Deci, degeaba figuram noi că avem 100% sau 90% sau 98% încadrare, dar eu nu mă puteam folosi de oamenii respectivi în misiuni”, a declarat maiorul Ioan Bogdan, șeful Jandarmeriei Bihor.

În sesiunea de admitere din luna ianuarie a acestui an, au participat 64 de candidaţi din Bihor, dintre care 14 au fost admişi. Pentru examenele programate în lunile iulie-august s-au înscris deja 38 de persoane. Cei admişi vor fi şcolarizaţi gratuit la Drăgăşani sau Fălticeni şi vor semna un contract pentru cel puţin zece ani.

„Există un cuantum al şcolarizării, iar cel care, după ce a absolvit şcoala, nu doreşte să mai desfăşoare activitatea, trebuie să despăgubească statul român. În funcţie de câţi ani a lucrat din cei zece. S-a considerat că în cei zece ani s-a amortizat investiţia”, susţine șeful Jandarmeriei Bihor.

Pentru sesiunea din această vară sunt disponibile 60 de locuri la Academia de Poliţia "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti şi alte 700 la şcolile de subofiţeri. Pentru admiterea la academie cererile de înscriere se depun până pe 25 mai, în timp ce la şcolile de subofiţeri data limită de depunere a dosarelor este 15 iunie.

Candidaţii pot obţine date suplimentare de la sediul Jandarmeriei Bihor, din Strada Universităţii, numărul 2.

Reporter: Adrian Ciucuriță
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri