Referendum împotriva gazelor de șist. Consultarea populară a fost decisă în unanimitate de consilierii locali din comuna bihoreană Sânmartin

Data publicării:
BETA referendum sanmartin

Cu exemplul comunei Pungești în față, consilierii locali din Sânmartin au votat organizarea referendumului.

"Sunteți de acord cu prospecțiunea, explorarea, dezvoltarea, exploatarea resurselor petroliere, a gazelor naturale și a gazelor de șist pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin? Întrebarea este cât se poate de clară."

"Cine este pentru? Abțineri? Împotrivă? 15 voturi pentru."


"Este singura modalitate legală prin care am putea să oprim acest dezastru care se abate asupra comunei noastre", este de părere Lucian Popuș, primarul comunei Sânmartin.

Localnicii sunt decişi să participe la referendum şi să voteze: "împotriva gazelor de șist. De ce? Pentru că poluează apa, cel mai important, și omoară turismul."

"Cui îi convină să aibă gaze la robinet!?"

"100% votez împotrivă că ne distruge toate locurile de muncă din partea asta."

Cheltuielile aferente referendumului vor fi suportate din bugetul local al comunei. Edilii estimează că acestea nu vor depăşi 10 mii de lei, din care singurii plătiți vor fi președinții de secții de vot și președintele de circumscripție. Membrii comisiilor au renunţat la orice fel de remunerație.

Preoții au promis că îi vor mobiliza pe localnici să vină la referendum

"Vin sărbătorile, noi avem niște trasee, pe care putem merge numai noi spre inimile oamenilor la slujbele de Crăciun, de Anul Nou, la Bobotează, să sensibilizăm lumea, preoții, toți preoții din comuna Sânmartin și să lămurească credincioșii."

Pentru a începe activitatea compania petrolieră are nevoie de autorizație din partea primăriei. În cazul în care mai mult de jumătate din participanţii la referendum se vor declara împotriva exploatărilor, primăria poate să împiedice activitățile companiei.

"Dacă oamenii vor spune că nu doresc indiferent dacă e vorba de gaze de șist, gaze naturale sau petrol, atunci, cu regret, nu o să o obțină niciodată", dă asigurări primarul comunei Sânmartin.

Dacă va avea succes, consultarea din 26 ianuarie va fi primul referendum valid, organizat de o comună din România.

reporter: Andrea Crișan
operator: Constantin Gheorghiță

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri