Regele, în documente desecretizate. Simpatizanţii monarhiei au marcat cei 95 de ani ai Majestăţii Sale

Data actualizării: Data publicării:
act rege

O expoziţie care reuneşte fotografii ale unor documente desecretizate referitoare la regele Mihai a fost deschisă, marţi, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Acestea arată că Securitatea l-a urmărit îndeaproape pe fostul monarh şi că toate acţiunile sale erau atent monitorizate. Expoziţia a fost vernisată cu ocazia zilei Regelui Mihai, care marţi a împlinit 95 de ani.

"Fostul rege, care trăieşte în exil în Elveţia, a apelat concomitent la statele democratice din întreaga lume să instituie sancţiuni economice împotriva regimului de la Bucureşti pentru a-l determina să renunţe la aşa numitul plan de sistematizare rurală care ar avea consecinţa distrugerii a mii de sate."

Asta transmitea Unitatea Specială "R" din cadrul Departamentul Securității Statului într-o informare trimisă pe 30 decembrie 1988 către o unitate militară din Capitală. Copia acestei note, alături de zeci de fotografii cu file din dosarul de urmărire, telegrame, scrisori şi articole din ziar referitoare la regele Mihai sunt expuse în această perioadă la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea.

"Aceste 20 de postere au fost făcute de către cei de la CNSAS, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, urmăreşte pe patru decenii ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al urmăririi de către Securitate a monarhului României", a explicat Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea.

Expoziţia a fost deschisă chiar în ziua în care Regele Mihai împlineşte 95 de ani şi a atras simpatizanţi ai monarhiei.

"După desecretizarea documentelor ies la lumină într-adevăr evenimentele tragice care s-au produs. Regele Mihai, 50 de ani nu a făcut decât suferinţa exilului şi dorul şi grija faţă de poporul lui neîntreruptă", spune Iuliu Tâmpa, reprezentantă a Clubului Monarhiştilor din Bihor.

"Numai cei care au studiat adevărata istorie a României, nu cea falsificată de comunişti, ştiu prin ce a trecut monarhia", consideră Marius Victor Laurenţiu, reprezentant al Clubului Monarhiştilor din Bihor.

Aniversarea Regelui a fost marcată şi printr-o depunere de flori la statuia Reginei Maria din Oradea.

"Ne întâlnim cu bucurie şi de această dată, cei animaţi de dorinţa cultural-istorică a României pentru a aniversa un rege unic în lume, Majestatea Sa, Regele Mihai", spune Laurenţiu Nica, preşedintele Clubului Monarhiştilor din Bihor.

"Sunt printre cei mai tineri monarhişti din Oradea şi sunt foarte activă; întotdeauna am iubit monarhia prin eleganţa ei, onoarea ei", explică Alexandrina Chelu, membru al Clubului Monarhiştilor din Bihor.

Este al doilea an în care Regele Mihai I al României îşi petrece ziua de naştere în afara ţării, din cauza unei boli grave.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri