Sari la conținut

Regele Lear, în Piața Unirii din Oradea. Spectacolul s-a jucat în aer liber, pe o scenă special amenajată

Spectacolul a avut loc pe o scenă care a dat impresia unui mare cub transparent. Atmosfera a îmbinat perfect lumea artei cu viața de noapte a orașului.

"E o senzație deosebită, o senzație în care actorul împreună cu spectatorul fac un pact să ignore gălăgia de afară și să stea în inima nopții, în inima orașului, să trăiască împreună această poveste minunată", spune Sebastian Lupu, actor.

Povestea care pornește de la piesa scrisă de William Shakespeare, dar și ideea de show în aer liber, i-au convins până și pe turiștii care s-au aflat în Oradea, să urmărească spectacolul.

"Vizităm Oradea și am văzut asta și am zis "hai să vedem ce e aici." 

"Mi se pare o idee foarte bună, având în vedere că este în loc liber aici și toată lumea poate într-un fel sau altul să vadă ce se întâmplă aici."

"Emoțiile sunt mai mari bineînțeles. Simțim publicul lândă noi, îl vedem vrând-nevrând, îi simțim respirația, așa cum și publicul ne simte mai aproape de el", explică Șerban Borda, actor.

Episodul Lear face parte dintr-un proiect amplu intitulat "În inima nopții" care transpune în piesajul contemporan piesele renumitului dramaturg englez și care este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

"E o poveste care mie îmi place și sunt la vârsta în care îmi pun o grămadă de întrebări, inclusiv am ales bine calea, ce urmează să fac. Răspunsurile urmează să le găsesc. Le descopăr ca și Lear", spune Ciprian Vultur, actor.

"Este un spectacol de teatru care se desfășoară în spații de patrimoniu. Premiera de la Oradea are loc în Piața Unirii proaspăt renovată, un obiectiv super al orașului și cred eu că unul dintre obiectivele majore ale teatrului va fi să promovăm și orașul", susţine Victoria Balint, directorul artistic al Teatrului Regina Maria din Oradea.

Spectacolul care a avut premiera aseară la Oradea va fi reluat pentru public începând cu luna iunie.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves