Sari la conținut

Regiunea Nord-Vest, prima la fonduri europene

Regiunea de nord-vest a României, pe primul loc la absorbţia de fonduri europene. Este concluzia bilanţului Programului Operaţional Regional. Aproximativ patru miliarde de euro au ajuns în nord-vestul ţării în ultimii ani. Al doilea cel mai important proiect implementat în regiune a fost construcţia complexului Nymphaea din Oradea, care a costat 88 de milioane de lei.

Pe primul loc la rata de absorbție a fondurilor europene din cadrul Programului Operațional 2007-2013 se află regiunea Nord-Vest, care a atras peste 90% din cele 465 de milioane de euro alocate de Uniunea Europeană.

"Un alt exemplu de succes, cel legat de infrastructura rutieră adresabilă autorităților locale. Acolo am avut un grad de absorbție la nivel de axă de 94%", susţine Marcel Boloș, director general ADR Nord-Vest.

Pe parcursul celor 9 ani în care s-a derulat proiectul, la nivelul regiunii Nord-Vest s-au reabilitat și modernizat aproape 330 de kilometri de drumuri județene și 40 de kilometri de drumuri din orașe. În topul fondurilor obținute prin această axă se află și primăria Dej, care a modernizat 23 de străzi cu ajutorul celor 13 milioane de euro primiți de la Uniunea Europeană.

"Acest proiect a fost necesar pentru că dacă noi nu făceam această investiție pe fonduri nerambursabile, era necesar aproximativ 10 ani de zile din bugetul local să susținem aceste investiții", spune Costan Morar, primarul din Dej.

În topul investițiilor din bani europeni se mai află primăria Oradea, care în 2016 a finalizat construcția unui complex wellness termal care se întinde pe 7 hectare și a cărui investiție a fost de 19 milioane de euro.

"În primul rând este un proiect dificil prin faptul că, în general, municipalitățile nu derulează astfel de proiecte. Proiectul a fost destul de dificil și din cauza termenului scurt, dar în cele din urmă s-a realizat", susţine Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte din Primăria Oradea.

Alte axe extrem de solicitate au fost dezvoltarea urbană și mediul de afaceri, care împreună cu infrastructura rutieră, conturează profilul regiunii.

"Polii de dezoltare urbană, cu reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, împreuna cu mediul de afaceri, cu infrastructura rutieră, configurează foarte bine profilul pe care-l are regiunea noastră", susţine Marcel Boloș, directorul ADR Nord-Vest.

În topul regiunilor care au reușit să atragă fonduri nerambursabile prin programul operațional 2007-2013 se mai află ADR Nord Est - cu o rată de absorbție de 87%. La coada clasamentului sunt ADR București-Ilfov și ADR Sud-Vest Oltenia, a căror rata de absorbție nu depășește 70%.

Reporteri: Roxana Badea, Bogdan Băcilă
Operatori: Vincze Attila, Constantin Gheorghiță

Pe aceeași temă