Reparaţiile la Barajul Leşu ar putea fi făcute cu fonduri de la Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
barajul Lesu

Lăsat în paragină în ultimii doi ani, barajul Leşu ar putea fi reabilitat. Administraţia Bazinală de Ape Crişuri şi Ministerul Mediului încearcă să acceseze fonduri europene pentru reparaţii, astfel ca barajul să fie reumplut cu apă. Ar fi o şansă pentru redresarea zonei turistice, care a intrat în izolare de când principalul punct de atracţie a dispărut.

În vara anului 2015, acumularea de la Barajul Leşu a fost golită, pentru că, din cauza fisurilor, zidul de beton risca să fie distrus de cei aproximativ 25 de milioane de metri cubi de apă. De atunci, zona a fost lăsată în voia sorţii, nefiind fonduri pentru reparaţii capitale. Rămas fără lacul de acumulare, unul dintre atracţiile zonei turistice, satul de vacanţă de la Coada Lacului nu a mai stârnit interesul turiştilor.

Acum, barajul ar putea fi reparat şi reumplut cu apă, însă pentru că fondurile necesare sunt prea mari, singura şansă o reprezintă fondurile europene.

Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri: "Este vorba de reparaţii capitale, întrucât ultimele au fost făcute în 1980; este vorba în special de corpul barajului şi de modernizarea acestuia."

Mihai Drăgan, directorul de comunicare al Ministerului Apelor şi Pădurilor: "Barajul Leşu este o prioritate pentru noi. Într-adevăr necesită reparaţii capitale în valoare de aproximativ 8 milioane de euro. Bugetul de stat nu poate să suporte, iar atunci singura sursă de finţare sunt fondurile europene, programul operaţional de infrastructură."

Dosarul de finanţare e în lucru, iar aprobarea lui şi începerea reparaţiilor sunt doar o chestiune de timp, susţin autorităţile.

Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri: "Administraţia Bazinală de Ape Crişuri a identificat fonduri europene care sunt eligibile pentru acestă lucrare. (...) Noi avem speranţa că vom demara (lucrările - n.n.) chiar de anul acesta."

Mihai Drăgan, directorul de comunicare al Ministerului Apelor şi Pădurilor: "La sfârşitul anului trecut ministerul a transmis către Ministerul Fondurilor Europene detaliile tehnice, fişa de proiect pe care o negociază cu comisia europeană - e în analiză, urmează să primim acceptul"

"Ar însemna reluarea turismului în zonă. Din păcate, după ce s-a golit barajul, nu mai avem interes pentru turism pe zonă pe Coada Lacului", explică viceprimarul comunei Bulz.

În paralel, autoritãţile locale au început deja modernizarea drumului cãtre satul de vacanţã de la Coada Lacului. Fondurile vin tot de la Uniunea Europeanã, iar lucrãrile pe tronsonul de aproximativ nouã kilometri ar trebui sã fie gata în aceastã varã.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri