Sari la conținut

Reţeta săptămânii. Somon cu legume la cuptor

Doriți o mâncare sănătoasă, bogată în vitamine și care se prepară în doar câteva minute? Bucătarii au găsit soluția cât ai zice... pește. Somonul confi cu legume fierte la cuptor pare mâncarea ideală pentru o cină liniștită. Chiar dacă ingredientele sunt multe, rețeta nu este foarte complicată, iar timpul de preparare nu depășește 20 de minute.

Somonul confit cu legume la cuptor este potrivit bucătarilor una dintre cele mai simple dar gustoase în același timp rețete pe bază de paște. Asta și pentru că pregătirea și fieberea efectivă durează doar 20 de minute.

"Avem nevoie de grăsime de rață, lămâie, usturoi, tarhon, sare, piper, legume. Vom folosi roșii, țelină, zuchinii, ceapă roșie, ardei gras, somonul și un mix de salate."

Untura de rață, cea mai potrivită pentru acest preparat, se încălzește în cuptor la 50 de grade. Peste grăsime se pune tarhon, usturoi și coajă de lămâie. Peste acest amestec este pusă bucata de somon.

Peștele este acoperit ulterior cu o hârtie de copt, astfel încât temperatura să fie păstrată cât mai bine. Când amestecul este gata, tava este acoperită cu o folie de aluminiu și introdusă în cuptorul încălzit la o temperatură potrivită care nu depășește 50 de grade.

"Nu va fi gătit la mai mult de 49 de grade, cât indică și cuptorul. Durează aproximativ 15 minute, apoi verificăm și dacă este cazul îi mai dăm timp."

Cât peștele stă în cuptor bucătarul se ocupă de pregătirea garniturii. Fie că vorbim despre ceapă, țelină sau ardei, toate legumele trebuie tăiate cubulețe.

"Le punem în tavă, le amestecăm, vom adăuga puțin ulei de măsline și puțin oregano, plus, sare și piper."

Tava plină cu legume este introdusă în cuptor, la 180 de grade și lăsată acolo timp de zece minute. În acest fel atât somonul, cât și vegetalele sunt gata fierte în același timp.

Bucata de pește trebuie scoasă cu mare atenție din tavă încinsă cu ajutorul unei palete, astfel încât să nu se rupă. Apoi somonul trebuie pus pe o hârtie de copt pentru a-i absorbi din excesul de grăsime.

"Începem să montăm garnitura. Am folosit un inel pentru a-și păstra forma rotundă. Somonul îl așezăm lângă cu mare grijă."

Pentru decor, dar și pentru gust, bucătarul așează în farfurie câteva felii de lime dar și bucăți dintr-o salată compusă din baby spanac, rize sau radichio.

Întregul proces a durat aproximativ 20 de minute, după care farfuria încălzită ușor este dusă la masa clienților.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța