Retrocedare cu scandal în Satu Mare. Ortodocșii din Crucișor s-au opus retrocedării bisericii către greco-catolici

Data publicării:
retrocedare Crucisor 200515

Biserica din Crucişor a fost naţionalizată după 1945, laolaltă cu toate bunurile cultului greco-catolic. A revenit proprietarilor de drept după şase ani de procese, în urma unei sentinţe date în 2010 de Tribunalul Satu Mare. Nemulțumiți de situație, mai mulți credincioși ortodocși au protestat în fața bisericii.

„Nu au contribuit cu nimic în biserica asta, nu au făcut nimic aici. De ce să le-o dăm noi lor?", se întreabă un enoriaş.

„V-aţi judecat, aţi pierdut, v-am trimis somaţie în termen de 8 zile să părăsiţi imobilul, nu l-aţi părăsit. Este vorba despre punerea în posesie", a explicat executorul judecătoresc.

Preotul ortodox le-a luat partea nemulțumiților, pe motiv că ei sunt cei care au investit de-a lungul anilor în întreţinerea lăcaşului de cult. La rândul său, preotul greco-catolic spune că biserica, ce datează din 1883, a fost ridicată de credincioşi de rit greco-catolic. De mai mulţi ani, aceștia participau la slujbe alternativ în cele două biserici din Crucișor.

„Noi am cerut să ne lase în biserica noastră când e închisă, într-o duminică. Nu s-a vrut, noi am încercat pe cale amiabilă, până la urmă s-a ajuns la proces. Sunt în continuare pentru a sluji alternativ", spune Dorin Soponar, preot greco-catolic.

Credincioșii ortodocși spun că acum biserica va fi mai mult goală, pentru că enoriaşii greco-catolici din Crucişor sunt mult mai puţini.

„Nu este din punct de vedere moral, logic şi normal ca noi cei care reprezentăm 95% din comunitate să pierdem în favoarea unei comunităţi alcătuite din 20 de suflete", consideră Daniel Chira, preot ortodox.

În comună sunt două biserici ortodoxe, dar părintele spune că niciodată credincioșii care au venit la cea retrocedată acum nu s-au rugat şi în celălalt lăcaș.

Rămas acum fără parohie, preotul ortodox din Crucişor a decis ca joi, de Înălţarea Domnului, să ţină slujba în stradă, din moment ce nu mai pot intra în altarul retrocedat. Noii proprietari au şi schimbat yala.

Redactor: Laura Breb
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri