Revelion monahal. Agenţiile din Oradea oferă nopţi de rugăciuni la Mănăstirea Strâmba, din Sălaj

Data publicării:
revelion monahal

Una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania se pregăteşte de noaptea dintre ani. Zeci de credincioşi vin aici pentru rugăciune şi speranţa unui an mai bun.

"E ceva mai deosebit pentru că noi trecem în anul celălalt în rugăciune. Această tradiţie nu este doar a mănăstirii noastre, este o rânduială în biserica ortodoxă română", explică Grighentie Oţelea, stareţul Mănăstirii Strâmba.

Înfiinţată în secolul al XV-lea, mănăstirea Strâmba din judeţul Sălaj îşi trage numele de o femeie care a lăsat moşternire pământurile sale bisericii. A cerut, în schimb, rugăciuni pentru vindecarea fiicei sale. Legenda spune că femeia bogată avea un handicap la picior şi mergea gârbovită la slujbele călugărilor pustnici.

În Oradea, turismul ecumenic are o tradiţie de mai bine de zece ani. Agenţiile oferă pachete în care, în loc de sesiuni de saună sau coborâri cu schiurile, turiştii au parte de tihnă şi rugăciune.

"Legatura noastră cu oamenii care călătoresc cu noi este puţin diferită faţă de restul organizatorilor. Au venit oamenii care sunt singuri şi ne-au spus "haideţi să facem ceva de Revelion" - practic, aşa a venit ideea", spune Alina Georgio, reprezentanta unei agenţii de turism.

Turiştii care aleg Mănăstirea Strâmba din judetul Sălaj nu plătesc nimic pentru masa şi cazarea de Revelion. Doar transportul costă 60 de lei din Oradea.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri