Revoluţia română la Oradea şi în Beiuş, în peste 100 de fotografii

Data publicării:
expo foto revolutie

Peste 100 de fotografii surprinse în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 alcătuiesc o inedită expoziţie deschisă la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Instantaneele au fost surprinse de mai mulţi bihoreni în timpul zilelor tulburi de acum 28 de ani. Cei care au participat vineri la vernisajul expoziţiei au avut ocazia să afle chiar de la revoluţionari ce s-a întâmplat în decembrie '89.

"Ceea ce vedeţi acum este din partea stângă de la balconul primăriei şi asta era în jurul orei 12:00, aşa arăta piaţa."

Director al teatrului din Oradea în 1989, Mircea Bradu își amintește că acum 28 de ani, pe 22 decembrie, aproximativ 40 de mii de oameni se aflau în Piaţa Unirii din oraș. Aflat la conducerea comitetului revoluţionar instituit în Oradea, Mircea Bradu spune că o rugăciune rostită de un preot prezent la balconul primăriei a liniştit spiritele.

"I-am spus, părinte, spuneţi o rugăciune şi atunci el a început să spună Tatăl nostru şi toată piaţa asta, toată mulţimea care o vedeţi în pozele astea a îngenunchiat şi s-a format... tot centrul oraşul era o biserică."

Printre cei care s-au regăsit în fotografiile de acum aproape trei decenii se numără Florin Budea. Avea doar 20 de ani şi, soldat fiind, se afla într-un transportor blindat, în mijlocul mulțimii, când fostul dictator Nicolae Ceauşescu fugea cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central.

"M-am temut pentru viaţa mea, am avut camarazi care au murit atunci, oamenii au fost la început violenţi, s-au manifestat violent, aşa cum ştie toată lumea, împotriva regimului Ceuşescu, iar în momentul în care au scandat Armata e cu noi, au început să ne ia în braţe, ne-au pupat."

În 1989, la Oradea nu au fost violenţe.

"A fugit Ceauşescu, ne-am urcat în maşină, eu fiind cu maşina, am luat un steag. Am tăiat coada ca să îl poate ţine în maşină, cu geamul deschis din Băi (Felix) până în Nufărul. Am împrăştiat manifeste din maşina mea", povesteşte Traian Popoviciu.

Vernisajul expoziţiei a avut loc astăzi dintr-un motiv anume.

"În urmă cu 28 de ani, la Timişoara, a izbucnit această revoluţie. Scânteia revoluţiei s-a produs pe data de 15 decembrie, care era o zi de vineri ca şi astăzi", spune Cristina Puşcaş, muzeograf.

Expoziţia reuneşte peste 100 de copii după fotografii din timpul Revoluţiei, strânse de la cei care au participat la evenimentele din decembrie 1989 sau de la familiile acestora.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri