Roboţi pentru viitorii electroniști. Un investitor din Oradea a donat aparate moderne unui cerc local de electronică

Data publicării:
IMG 2025

Deşi la vârsta liceului, 15 adolescenţi merg de două ori pe lună la Universitatea din Oradea. Ei fac parte din cercul de electronică, unde deprind tainele acestui domeniu de la profesori universitari. Dascălii s-au oferit voluntari ca în acest fel să pregătească specialiştii de care are nevoie piaţa locală a muncii.

"Companiile au nevoie de specialiști în domeniul ingineriei electronice, telecomunicații și tehnologii informaționale. Neavând altă soluție din partea autorităților, ne-am gândit să suplinim noi această acțiune", a explicat Cornelia Gordan, directorul Departamentului de Electronică și Comunicații al Universității din Oradea.

În ajutorul elevilor a venit una dintre cele mai mari firme din parcul Industrial Oradea, care a donat cercului 20 de kituri de programare şi cinci braţe robotice-

"Am ajuns la concluzia că astfel de echipamente de genul celor care le-am oferit astfel, kit-uri de dezvoltare, sisteme de roboți ar putea să cultive pasiunea acestor tineri pentru electronică pentru automatizări", spune Călin Banciu, directorul general al unei companii Oradea.

"Cu ajutorul acestor kit-uri elevii au efectiv posibilitatea de a construi brațul robotic de la zero. Un braț robotic este foarte important, deoarece elevul își poate forma imediat o idee despre utilitatea unor mecanisme, pe care le va regăsi apoi în lanțul de producție", completează Daniel Trip, profesor în cadrul Departamentului Electronică și Comunicații al Universităţii din Oradea.

Elevii spun că în acest fel vor învăţa secretele electronicii şi vor avea şanse mari de angajare la finalul studiilor. Atunci ar putea semna contracte cu firme din Parcul Industrial al Oradei.

"Acești copii pot să-și descopere pasiunea și pot să exerseze în momentul de față la scară mică ceea ce vor face practic în companii", a declarat Delia Ungur, managerul parcului Industrial din Oradea.

Şi allţi investitori orădeni şi-au anunţat intenţia de a contribui în acelaşi fel la pregătirea viitorilor specialişti de care au nevoie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri