România, fără muzeu de stat al comunismului

Data publicării:
muzeu comunism

Institutul de investigare a crimelor comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a tras din nou un semnal de alarmă cu privire la construirea unui muzeu dedicat unuia dintre cele mai dure regimuri comuniste din blocul estic europen.

Cosmin Budeancă, expert IICCMER: "Sondajele de oprinie relevă că mai mult de jumătate dintre oameni consideră ca un lucru bun aplicat prost, o sintagmă des folosită și credem că noile generații trebuie să aibă și un cadru muzeal în care ză învețe mai multe despre comunism. Un astfel de muzeu în București este necesar."

"Pentru noi, studenții, un muzeu al comunismului ar fi foarte important, pentru că am vedea foarte bine ce a reprezentat comunismul pentru noi și trebuie să combatem ororile comunismului", spune un student.

În cazul în care va primi sprijinul pe care îl așteaptă din partea statului, muzeul ar urma să își deschidă porțile în 2018.

Cosmin Budeancă, expert IICCMER: "Este destul de complicat, pentru că necesită o voință politică și un suport din partea autorităților mult mai mare decât cel care ni s-a oferit până acum."

Alin Mureșan, directorul general al IICCMER: "Se creează locuri de muncă prin construirea lui. Câtă vreme România a condamnat comunismul ca un regim ilegistim și criminal, este cumva anormal să nu existe și o formă de reparație măcar morală, memorială a memoriei celor care au suferit."

Deocamdată, în ţară există doar câteva locuri dedicate comunismului. Unul dintre cele mai cunoscute e Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, creat în 1993 printr-un proiect cadru propus Consiliului Europei de Ana Blandiana. Turiști aduce și expoziția permanență dedicată rezistenței și represiunii în Bihor, recent înființată în Cetatea Oradea.

Cristina Pușcaș, iniţiatoarea proiectului de la Oradea: "Avem 10 încăperi, 10 celule pe care am început să le amenajăm. Am avut cetățeni din Anglia, din Ungaria în mod special, din Italia dar și mulți orădeni sau din întreaga țară chiar au fost interesați de acest spațiu."

Conform datelor Institutului de investigarea a crimelor comunismului, aproape 150 de mii de persoane au fost victime directe ale vechiului regim: deținuti politici, deportați sau persoane executate fără sentință.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri