Sari la conținut

România, în topul producătorilor de încălţăminte. 50 de milioane de perechi sunt realizate anual în ţară

După ce au încheiat contracte de parteneriat cu branduri puternice din străinătate, marile companii de încălţăminte din vestul României au reușit să crească producția și să angajeze personal. În Bihor, nu mai puţin de 17 de mii de persoane lucrează pentru zecile de firme de încălţăminte deschise în ultimii ani.

"Oradea, ca și alte orașe din zona de vest, este un punct strategic pentru afacerile în domeniul încălțămintei", susţine Adina Albu, inginer în domeniul textile-pielărie.

Printre cei care au ales oraşul ca să-şi dezvolte afacerile în domeniul încălţămintei este şi Antonio Sargenti. În urmă cu două decenii italianul s-a mutat din Italia în România.

"Oradea era un oraș de pantofari. Erau deja trei firme de stat care produceau o cantitate foarte mare de pantofi în Oradea și asta însemna că era deja o tradiție. Motivele pentru care ne-am oprit în Bihor au fost apropierea de Europa și personalul calificat", explică Sargenti.

Datorită succesului produselor românești pe piața mondială, companiile străine sunt pe punctul de a accepta ca şi designul pantofilor să fie realizat în România, nu doar în Italia ori Franţa ca până acum.

Mai ales că nu ducem lipsă de meseriaşi în acest domeniu. Unul dintre ei este Dumitru Mihăică. Timişeanul a înțeles că meșteșugul vechi poate să aibă succes și în prezent. Așa că a continuat tradiția din familie și a dus-o mai departe, peste hotare.

"Vând tot mai mult, cererile sunt diversificate și din tot felul de locuri. Am avut de exemplu, pentru pantofii de tango solicitări din Israel, din Hong-Kong", spune Dumitru Mihăică.

Pantofii creaţi de Dumitru Mihăică se vând chiar şi cu 700 de lei perechea. La mare căutare sunt pantofi românești cu motive populare. Creatorul încearcă să personalizeze fiecare produs şi are o explicaţie pentru succesul industriei autohtone de încălţăminte.

"Este o meserie pe care o cunosc foarte mulți români, cred că asta e cauza pentru care se fac atât de mulți pantofi la noi. Sunt foarte multe zone unde industria asta a ridicat economia orașelor."

Specialiştii consideră că experienţa firmelor româneşti de profil le-a recomandat marilor producători internaţionali.

"Ne preferă pentru că suntem aproape de ei în Europa, suntem foarte bine calificaţi, putem face produse de înalt nivel tehnic şi ne preferă şi pentru salariile din România care sunt mult mai convenabile", susţine Angela Vasiliu, preşedinte Sfera Factor.

România se află în topul ţărilor producătoare de încălţăminte cu 50 de milioane de perechi realizate anual. 80% din producţie pleacă la export.

Reporteri: Mariana Gurgu, Corina Sfia
Operatori: Constantin Gheorghiţă, George Ştefăniţă
Editor web: Adrian Laboş