România, reclamată la CEDO de o familie din Oradea

Data publicării:
Patricia Aktaa

"Toate porţile la care am bătut aici... ni s-au închis. Nimeni nu a fost dispus să finalizeze această anchetă într-un termen rezonabil. Şi atunci ultima speranţă este CEDO", spune Delia Scorțe, mama Patriciei.

Sătulă să aştepte rezultatele unei anchete care durează de patru ani, mama fetiţei a depus la CEDO o plângere împotriva României. Magistraţii instanţei europene au cerut statului român să explice de ce sunt tergiversate cercetările în cazul morţii copilei.

"Cererea a fost considerată admisibilă. Guvernul României are un termen limită până la 12 ianuarie 2015 să răspundă... să explice eventualele întârzieri", susţine Răzvan Doseanu, avocatul familiei Scorţe

Dosarul în care părinţii le acuză de malpraxis pe cele două doctoriţe care s-au ocupat de cazul fetiţei se află din 2010 în atenţia procurorilor. Iniţial a fost pe rolul Parchetului Judeţean Bihor, dar după un an a fost preluat de Parchetul local Oradea, la care a rămas până acum.

Avocatul familiei fetiţei susţine că şi expertiza care trebuia făcută de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici până în luna august întârzie.

"De un an şi aproape şase luni nu au reuşit să finalizeze această expertiza... tergiversând sub diferite pretexte finalizarea ei."

Într-un răspuns la solicitarea făcută de Digi24 Oradea, reprezentanţii INML au precizat că raportul noii expertize va fi analizat la sfârşitul acestei luni de o comisie de specialişti. Rezultatele vor fi comunicate apoi Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Răspunsul INML în cazul Patriciei Aktaa: "Raportul de noua expertiză medico legală va fi supus avizului Comisiei Superioare medico-legale, ce va avea loc în data de 30.10.2014, ulterior concluziile vor fi comunicate organului judiciar ce a solicitat efectuarea actelor medico-legale."

Părinţii fetiţei se tem că tergiversarea cercetărilor ar putea duce la prescrierea faptelor reclamate. Asta cu atât mai mult cu cât Colegiul Medicilor Bihor a stabilit după un an de investigaţii că medicii acuzaţi de familie nu au nicio vină.

"Nu există nişte termeni foarte clari de analiză a acestor dosare complexe şi în medie un caz dificil durează între 6 luni şi un an", a precizat Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor din Bihor.

foto: inmemoriamaktaapatriciavanesa.blogspot.com

Pe lângă plângerea la CEDO, familia fetei i-a reclamat pe procurorii orădeni şi la Consiliul Superior al Magistraturii.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri