România, țara firmelor de apartament. Studiu KeysFin: 98% dintre IMM-uri au sediul social într-un apartament

Data publicării:
firma apartament

Experţii companiei KeysFin au stabilit că majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii din România sunt organizate ca SRL, au sediul într-un apartament și derulează afaceri mai mici de 100 de milioane de lei anual. Situaţia este explicată de Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele consiliului IMM-urilor din România:

"Costurile mari care sunt cu regia unei firme au dus la aceste soluții prin care firmele sau microîntreprinderile erau cu sediul în apartamentul unde avea locuința persoana respectivă."

După trei ani în care a plătit chirie într-o clinică, stomatologul Diana Abrudan și-a deschis propriul cabinet. Cheltuielile le împarte cu alți doi stomatologi cu care lucrează.

"Am decis să cumpăr acest apartament pentru a deschide cabinetul meu propriu, cheltuielile de întreținere sunt asemănătoare cu ale vecinilor din bloc. Sper că investiția se va amortiza în 10-15 ani", spune stomatologul. 

Csaba Zuchiathi și-a lansat afacerea acum 5 ani cu o sală de paintball. Tânărul de 25 de ani are 3 angajați, iar anul trecut a înființat în Oradea o arenă de mașinuțe.

"Prin natura activității pe care o desfășurăm nu este necesar să avem un birou în afara sediului social pe care îl deținem. Practic, am hotărât să ne facem sediul în apartamentul în care avem și domiciliul."

Analiștii apreciază că în următorii ani întreprinderile mici și mijlocii vor continua să rămână principalul partener de afaceri în economie. Asta chiar dacă înăsprirea condițiilor fiscale va duce la dispariția multora dintre ele.

"Avem de-a face cu procese duble: unii se îneacă, dispar, nu reușesc să supraviețuiască, și alții, mai puțini desigur, trec în categoriile întreprinderilor mari", explică Dacian Palladi, consultant în afaceri.

Statistica KeysFin arată că patru din 10 întreprinderi mici și mijlocii din România se ocupă și reparațiile auto și comerțul. Alte 20% sunt în industria prelucrătoare, în construcții și agricultură. Doar 6% dintre afacerile de tip SRL sunt în domeniile asigurărilor, organizării de spectacole și intermedieri financiare.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri