Românii, apreciaţi pentru studiul limbilor străine

Data publicării:
limbi straine

În urma Occidentului din multe puncte de vedere, românii reuşesc, totuşi, să-i domine pe europeni la capitolul limbi străine. Potrivit statisticilor, peste 95% dintre elevii din clasele primare şi gimnaziale din România învaţă la şcoală două limbi de circulație internațională. Această situație își dovedește utilitatea mai târziu, în momentul căutării unui loc de muncă. Aproape că nu există firmă care să nu pună drept condiție cunoașterea unei limbi străine.

"- Salut!
- Bună ziua! Cu ce vă pot ajuta?
- Aveţi suc de portocale, cartofi şi pâine?
- Da!"

Un astfel de dialog este unul obişnuit în cadrul orelor de englezã ţinute la o şcoalã din Oradea. Copiii învaţã de la vârste fragede sã comunice într-o altã limbã.

"Eu am început să învăţ engleză de la cinci ani", spune un elev. "Atunci când vrem să mergem în străinătate şi nu ştim limba de acolo, putem comunica cu oamenii în limba engleză."

"Eu vorbesc des cu prietenii de la jocuri, pentru că noi intrăm în diferite jocuri şi există nişte chat-uri pe care noi putem vorbi engleză", povesteşte altul.

"Este o oportunitate pentru ei de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare, fiind foarte dezinvolţi şi relaxaţi atunci când comunică într-o limbă străină", spune Raluca Sarca Crişan, profesor de limba engleză la şcoala Dacia din Oradea.

Cunoaşterea unei limbi strãine îşi dovedeşte cu adevãrat utilitatea mai târziu, când se pune problema angajãrii într-o companie. O confirmã Aurelia Flutur, care a reuşit sã intre într-o multinaţionalã datoritã faptului cã stãpâneşte douã limbi strãine.

"Nu aveam cunoştinţe anterioare în domeniu, dar vorbeam foarte bine engleză şi spaniolă. Atunci când eşti obişnuit să vorbeşti fluent o altă limbă nu este deloc greu să interacţionezi cu clienţi străini."

"Clienţii noştri sunt, de obicei, companii foarte mari, de renume mondial şi lideri în domeniile lor de activitate Noi căutăm colegi care să vorbească o limbă străină la nivel avansat, să aibă abilităţi bune de comunicare", spune Alexandros Papadongonas, account manager.

Cunoaşterea a cel puþin unei limbi strãine a devenit o condiţie pe care o pune aproape orice angajator.

"În momentul de faţă considerăm limba engleză ca fiind limbă nativă pentru toată lumea. Vorbim de poziţiile de la middle în sus. Se caută foarte mult, pe lângă limba franceză, şi limba germană. Ne-am întâlnit cu limba italiană foarte mult, limba spaniolă", a explicat Ionela Demian, specialist în recrutare.

Conform unei statistici făcute de Eurostat, România se află pe al cincilea loc în topul continental al ţărilor în care copiii din clasele primare şi gimnaziale învaţă două limbi străine. Cele mai uzuale sunt engleza şi franceza.
Spre comparaţie, în Ungaria doar 6% dintre elevi studiază două limbi străine.

Reporter: Bianca Firezar
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri