Românii ar putea vota de la 16 ani

Data publicării:
vot 2016-50260

Adolescenţii care au împlinit 16 ani se consideră îndreptăţiţi să voteze. Spun că sunt interesaţi de politică, se uită la dezbaterile televizate şi îi întreabă pe părinţi despre problemele politice din ţară.

Profesorii spun că elevii află încă din clasele mici amănunte despre sistemul de vot.

prof. Cristina Marian - profesoară de istorie la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea:

"Începând din clasa a doua se predau primele noţiuni despre democraţie, pornind de la Grecia antică. În clasa a X-a facem diferenţierea dintre votul cenzitar şi votul universal.La istorie nu putem să nu facem paralelă între ceea ce se întâmplă azi în ţara noastră şi ce a fost în trecut."

În schimb, psihologii cred că împingerea vârstei minime de la care se poate vota nu este indicată.

Teodor Pugna - psiholog

"La 16 ani responsabilitatea si constiinta in luarea unei decizii nu este mereu deplina. De fapt, nu este deplina. A participa la vot nu inseamna numai a alege, ci si incarcarea cu o gramada de responsabilitati cetatenesti."

Europarlamentarul PDL Cristian Preda îşi susţine amendamentul de reducere la 16 ani a vârstei de vot prin nevoia alinierii la ceea ce se întâmplă în Europa, unde a început o intensă dezbatere pe această temă. Cealaltă propunere, de limitare la unu a numărului de mandate ale preşedintelui ţării, este apreciată de români.

Potrivit Constituţiei, preşedintele României poate îndeplini două mandate, a câte cinci ani fiecare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri