Romano-catolicii intră în săptămâna patimilor

Data publicării:
catolici-56988

Peste 200 de credincioși romano-catolici din Oradea s-au adunat la catedrala Sfântul Ladislau pentru a celebra duminica Floriilor și intrarea în cea mai importantă săptămână de peste an.

Laszlo Bocskei - episcopul romano-catolic de Oradea

"În biserica romano-catolică astăzi am sărbătorit duminica floriilor, sărbătoare cu care începe saptămâna mare cu care am deschis cel mai important timp din anu liturgic."

La intrarea în curtea Bazilicii enoriași au fost întămpinați cu crenguțe înmugurite de salcie. Obieciul amintește de ramurile de finic și măslin cu care a fost primit Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim călare pe asin. După sfințirea crenguțelor mulțimea în frunte cu Episcopul de Oradea au înconjurat Catedrala după care au intrat în biserică unde s-a oficiat slujba de Florii. Ramurile sfințite sunt duse de credincioși acasă și păstrate timp de un an.

Laszlo Bocskei - Episcopul Romano-Catolic de Oradea

"Ramurile acestea sunt duse acasă șI fiind binecuvântate sunt păstrate cu mare atenție.Urmează ca în anul viitor la începutul postului din aceste ramuri să pregătim cenușa pe care creștinii în tradiția noastră și-o pun pe cap ca semn al pocăinței."

Pe vremuri locuitorii de la sate își legau ramurile de salcie peste mijloc. Tradiția spune că acest ritual îi ferea de boli șI îi făcea peste an mai robuști. În plus ramurile sfințite apără casa de rele și o protejează de evenimentele neplăcute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri