Romii din Tinca spun că preferă să cerşească în Franţa, decât să stea în România

Data publicării:
tinca romi

În comuna bihoreană Tinca se află una dintre cele mai mari comunităţi de romi din judeţ. Mulţi dintre ei au plecat în urmă cu câţiva ani în Franţa, de unde au fost convinşi să se întoarcă în ţară. Iar ca să-i facă să nu revină în Hexagon, primăria din Lyon a scos din bugetul propriu 300 de mii de euro şi le-a investit în Tinca.

"S-a făcut racordul la 60 de locuinţe cu energie electrică şi va fi dat în folosință centrul multifuncţional din Tinca, investiţie de 130-140 de mii de euro", spune Teodor Coste, primarul comunei Tinca.

Centrul dispune de spaţii destinate copiilor, de o baie publică, spălătorie şi o uscătorie şi oferă consultanţă pentru găsirea unui loc de muncă. În plus, pe străzile locuite de romii din Tinca va fi introdusă reţeaua de canalizare cu ajutorul fondurilor europene. Cu toate acestea, beneficiarii nu sunt mulţumiţi.

"Investiţiile făcute de francezi şi autorităţile locale nu ajung pentru a îmbunăţăţi situaţia romilor, pentru că suntem prea mulţi", crede Gheorghe Teglaş, localnic din Tinca.

Aşa că au şi alte cerințe.

"Să se facă o pompă, că nu au mulţi apă", cere Alexadru Fekete, în timp ce o femeie crede că e nevoie de o cantină. 

Mai bine în Franța, la cerșit, decât în România - spun romii din Tinca

Până când acestea se vor realiza, romii sunt hotărâţi să se întoarcă în Franţa. Spun că acolo câştigă mai uşor bani.

"Alţii cerşesc , alţii poate găsesc de lucru! Alţii fură", recunoaște Cornel Lingurar. La rândul ei, Magdalena Rezmuves recunoaște că "am un băiat, două fete şi 6 nepoţi în Franța. Merg la cerşit, merg pe la lăzile de gunoi."

Autorităţile recunosc că plecarea romilor nu poate fi oprită decât odată cu ridicarea nivelului de trai în zonă. "Căutăm să găsim soluţii să aducem locuri de muncă, investiţii şi cu asta să rămână acasă", spune primarul de Tinca.

Un sondaj efectuat în Hexagon arată că 90% dintre francezi se opun aderării României la spaţiul Schengen din cauza problemelor cauzate de romi.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri