Eroi de meserie | Trei doctoriţe aflate în timpul liber au salvat viaţa unui bărbat căzut pe stradă

Data actualizării: Data publicării:
pacient salvat doctorite

Un sistem medical pe care mulţi dintre noi îl arată cu degetul oferă gesturi rare de omenie. Trei medici din Oradea, aflaţi în timpul liber, au salvat de la moarte un bărbat care a suferit în plină stradă un stop cardio-respirator. Până la venirea ambulanţei au aplicat manevre de prim-ajutor, care i-au salvat viaţa pacientului de 64 de ani. Specialiştii spun că astfel de gesturi sunt cruciale şi că, de multe ori, persoanele din preajma victimelor nici măcar nu sună la 112.

sursa imaginilor: bihon.ro

"Bărbatului i s-a făcut rău ieri, în jurul orei 11:30 şi a căzut undeva în cartierul Nufărul, pe unde treceau din întâmplare cele trei cadre medicale. Acestea l-au resuscitat timp de 25 de minute, până când pacientul a fost preluat de ambulanţă", a relatat Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea.

Cele trei doctoriţe se aflau în timpul liber şi au intervenit imediat ce bărbatul a căzut. E vorba despre doi medici de la Unitatea de Primire a Urgenţelor şi o tânără stomatolog.

"Când am ieşit eu afară a fost un om căzut jos şi erau două domnişoare care încercau să îl resusciteze, să îl ţină în viaţă până ce ajunge ambulanţa. După câteva minute i s-a făcut rău şi dânsei (n.r.- soţiei pacientului), că am înţeles că are tensiune", povesteşte un martor.

Un echipaj SMURD l-a transportat pe pacient la spital, unde bărbatul este în stare stabilă, sub supraveghere medicală.

"Pacientul a fost resuscitat la timp şi, ca urmare, pacientul este conştient, fără leziuni cerebrale la momentul actual. S-a făcut o resuscitare foarte bună la moment, ceea ce i-a salvat viaţa şi nu numai viaţa, ci şi starea lui medicală", susţine Cristiana Buştea, medic primar cardiolog.

Cele trei doctoriţe care i-au salvat viaţa pacientului consideră că au făcut un gest normal şi au preferat să nu discute despre acest lucru.

"Nu prea îmi amintesc, numai că am căzut, atât. Şi de acolo, numai în spital m-am trezit. Îi mulţumesc foarte frumos cui m-a ajutat şi... nu ştiu, că nu îmi amintesc aşa", spune Ovidiu Berean, bărbat

Diferenţa între viaţă şi moarte stă deseori în reacţia trecătorilor, spun medicii. Există însă situaţii în care salvatorii au parte de agresivitatea rudelor sau a martorilor.

"Am avut replică care a rămas pentru mine crucială, când o doamnă care era sfătuită cum să asiste pe soţul ei, ştiind că echipajul de urgenţă nu putea ajunge în satul n care era în mai puţin de 20 de minute, ea a spus: "Auzi, dragă! Noi nu suntem aici să vă facem vouă treaba! Haideţi voi aici!" Şi evident că persoana respectivă a decedat", îşi aminteşte dr. Hadrian Borcea, coordonator UPU SMURD Oradea.

Întâmplarea vine la mai puţin de o lună de când un paramedic şi un asistent medical aflaţi în afara programului au salvat un fotbalist care a intrat în stop cardio-respirator în timpul unui meci la Aleşd.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri