Sancțiuni pentru clădirile neîngrijite. Primăria Oradea va evalua starea clădirilor din centrul istoric al orașului

Data publicării:
palat4

Numai în acest an în Oradea au fost date aproape 1.300 de avertismente și sancțiuni pentru terenurile neîngrijite. Peste 500 de proprietari au fost amendați pentru că imobilele pe care le deţin se află într-o stare avansată de degradare. De anul viitor, însă, cei aflați într-o astfel de situație vor fi supraimpozitaţi, sancțiune prevăzută în Noul Cod Fiscal. Inspectorii Compartimentului Disciplina în Construcții vor începe din această toamnă identificarea clădirilor neîntreținute.

Eduard Florea, city-managerul municipiului Oradea: "Intenţia noastră este de a aplica, încă din acest an, măsura aceasta pe teren, de verificare, urmând ca eventualele supraimpozitări sau scutiri de impozit să se aplice începând cu anul 2016."

Prioritare vor fi imobilele din Centrul Istoric, cele de pe arterele principale și construcţiile de pe platformele industriale, pentru care se vor întocmi note tehnice de constatare. În schimb, "propunem facilitarea sau scutirea la impozitul pe clădire pentru acele clădiri care vor fi considerate, în urma notei de constatare întocmită pe teren, ca având calificativul foarte bun", spune Eduard Florea.

În această din urmă situație se află imobilele renovate din centrul oraşului.

Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al municipiului Oradea: "Avem situaţii de asemenea în care avem clădiri reabilitate înante de anul 2011, an în care am început acest program multianual de reabilitare a faţadelor."

Ca să beneficieze de scutirea de impozit, proprietarii clădirilor bine întreținute trebuie să depună o cerere la Primărie. Propunerile de supraimpozitare sau de scutire de plată vor fi supuse dezbaterii publice oe 5 noiembrie, odată cu Regulamentul de taxe și impozite.

Reporter: Anca Deac
Operator: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri