Şansă la un trai mai bun. Numărul celor cu dizabilităţi care au fost angajaţi a crescut în 2016

Data publicării:
sansa la un trai

Ileana Haikai provine dintr-un centru de plasament. De parcă viaţa nu i-ar fi fost suficient de grea, tânăra de 24 de ani a fost diagnosticată cu retard mintal. Când a ajuns la vârsta majoratului a încercat să-şi găsească un loc de muncă, însă a bătut la uşi închise.

"- M-au întrebat câţi ani am şi atât.
- Şi dacă ai probleme de sănătate?
- Da, dacă nu mă enervez, dacă sunt calmă.
- Şi la sfârşit ţi-au spus că nu te iau, că nu te angajează?
- Nu au zis nimic, dar nu m-au luat."

În urmă cu doi ani, soarta i-a surâs, iar Ileana a fost angajată ca femeie de serviciu.

"- În fiecare lună îmi pun deoparte banii, mi bag la bancă, să am.
- Şi în rest pe ce îi cheltui, cum te gospodăreşti?
- Mai îmi cumpăr ce am nevoie, strictul necesar."

Angajatorul, în cazul tinerei un ONG, a fost convins că aceasta poate să fie responsabilă.

"Eu consider că şi persoanele cu dizabilităţi trebuie să primească o şansă de la societate, trebuie să aibă un loc de muncă, asta e cel mai important pentru ei", spune Cecilia Trif, angajator.

Cei care o cunosc, spun despre Ileana că este sârguincioasă şi responsabilă.

"Mult mai mult i-a crescut stima de sine, încrederea în ea, comunică mult mai uşor, mult mai lejer cu întregul colectiv şi ce ne place nouă la ea e că a devenit comunicativă, sociabilă, lucrează cu o acurateţe extraordinară", susţine Maricica Juca, consilier în cadrul AJOFM Bihor.

Specialiştii spun că percepţia potrivit căreia cei cu dizabilităţi nu sunt capabili să muncească este greşită.

"Oamenii sunt marcaţi de dizabilitatea pe care o văd şi asociază faptul că acei oameni au acea dizabilitate cu faptul că nu ştiu să facă nimic, dar sunt nişte meşteri extraordinari. În funcţie şi de tipul de dizabilitate, ei se pricep la anumite lucruri pe care să le facă. De exemplu, cei cu sindromul Down au o răbdare fantastică, sunt nişte bucătari extraordinari", este de părere Alin Creţu, psiholog.

Numărul patronilor care şi-au manifestat interesul de a angaja oameni cu nevoi speciale a crescut simţitor în acest an, arată datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

"Avem deja peste 20 de persoane deja înregistrate. Anul trecut am angajat 34 de persoane cu nevoi speciale, marginalizate, respectiv cu handicap, anul acesta raportat la timpul care s-a scurs până acum, deja suntem peste media aceea, dar încă o dată, interesul este mult mai intens", a observat Csaba Bekesi, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

Firmele care angajează persoane cu handicap primesc din partea statului o subvenţie de cinci sute de lei. În cazul în care vorbim despre tineri cu vârsta de până la 25 de ani care provin din centre de ocrotire socială, suma este de o mie de lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri