Șantiere verificate cu ajutorul dronei. Soluția a fost propusă primarilor din Bihor de o firmă orădeană

Data publicării:
drona

Dispozitivul din imagine este o dronă care a fost adaptată pentru supravegherea șantierelor.

"Poate să zboare până la 500 de metri înălțime, pe o rază de 3 kilometri. Camera filmează 4k și full HD. Poate înregistra fiecare fază din evoluție a construcțiilor", a dat asigurări Laszlo Suranyi, reprezentantul unei firme care comercializează drone.

O echipă de orădeni a avut ideea să creeze un soft special destinat aparatelor ce transmit imagini cu tot ceea ce se întâmplă în zona unor lucrări.

"Am dezvoltat o aplicație care, montată pe dronă, permite ca această supervizare a activității să fie făcută de la distanță și la ore fixe", spune Dorel Puchianu, vicepreședintele Federației Patronilor Bihor.

Primarii au aflat că pot programa zona care să fie supravegheată de dronă, ora la care aceasta să înceapă zborul și intervalul de filmare.

"Filmul respectiv se descarcă pe un server și e pus la dispoziție pe telefonul mobil pe tabletă, pe calculator, oriunde s-ar afla el, așa are control să vadă dacă muncitorii sunt acolo dacă a evoluat șantierul."

Prezentarea dronei și a softului destinat supravegherii lucrărilor a avut loc în cadrul unui conferințe destinate promovării oportunităților de dezvoltare locală. Primarii din Bihor care au văzut demonstrația spun că instrumentul le-ar fi util.

Attila Mados, primarul comunei Diosig: "Este interesant să verifici cu o dronă mai mult din punct de vedere al comunicației: să prezinți stadiul lucrărilor către populație pe portalurile online. Dar e foarte importantă prezența dirigintelui de șantier și a primarului la lucrări."

Ioan Pașca, primarul comunei Girișu de Criș: "La noi în comună sunt multe furturi de pe câmp. Această dronă ar putea foarte bună în aceste situații."

Prețul unui aparat pornește de la 500 de euro, iar programul de control al activității pe șantier va costa între 200 şi 300 de euro. Primăriile interesate vor putea cumpăra dispozitivele din toamnă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri