Săpânța, mereu fascinantă pentru turiști

Data actualizării: Data publicării:
sapanta eterna

Maramureșul are un loc cunoscut de întreaga țară, dar și de turiștii din toate colțurile lumii. Este vorba despre comuna Săpânța - cu dealurile și câmpiile ei, cu meșterii păstrători de tradiție dar, mai ales, cu cimitirul în care moartea este subiect de glume, în epitafurile de pe cruci. An de an, în Săpânța ajung aproximativ 300 de mii de turiști și nu e unul care să nu vizitat Cimitirului Vesel.

Originar din Oradea, Cornel Mladin a petrecut două zile de vacanță în Maramureș, iar primul din lista obiectivelor turistice a fost chiar Cimitirul Vesel.

"Este un cimitir unicat în țară. Sunt foarte, fiecare cu propria sa viață, încearcă să redea cât mai pe scurt", consideră bărbatul.

În total, peste 800 de povești de viață redate în epitafuri ironice pe tot atâtea cruci, realizate din lemn de stejar, sculptate și pictate manual.

"- Vesel, hazliu, într-un cuvânt: minunat.
- Ați citit epitafurile?
- Da.
- Și?
- Mi s-au părut amuzante", spune un turist din Timişoara.

Altul, venit din Austria, expolică de ce a ales să viziteze Săpânţa: "Cimitirul Vesel este un loc foarte faimos, cunoscut și la noi în Austria, așa că am vrut să îl vedem."

Dumitru Pop, continuatorul lui Stan Ioan Pătraș, cel care a pus bazele Cimitirului Vesel, spune că turiștii sunt fascinați de felul în care moartea devine subiect de glumă.

"Fiecare om știe că își duce crucea, iar la sfârșitul vieții apare acea moarte. Lumea, în general, cam fuge de moarte, dar este singurul loc din lume în care se râde de moarte. Moartea e un haz pentru om."

De 40 de ani, în atelierul situat chiar în vecinătatea Casei Memoriale Stan Ioan Pătraș, Dumitru Pop scrie cu umor și ironie povești de viață pe cruci. "Sunt foarte multe persoane care ajung aici și mă vad pe viu cum lucrez și atunci răman mirați deoarece în acest locaș se lucrează numai și numai manual. Nimic nu e mecanic și asta vreau să o păstrez ca tradiție."

Turiștii care ajung în Săpânța nu pleacă niciodată de aici fără un suvenir. Mai găsesc replici în miniatură ale celebrelor cruci din Cimitirul Vesel, realizate de Toader Turda, fost ucenic al meșterului Stan Ioan Pătraș.

"La 9 ani am ajuns ucenic al faimosului meșter Stan Ioan Pătraș și am mai continuat încă 50… așa că de 59 de ani fac așa ceva", povesteşte meşterul.

Pe lângă Cimitirul Vesel și Casa Memorială Stan Ioan Pătraș, turiștii pot vizita și Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din cadrul Mănăstirii Săpânța Peri. Înalt de 75 de metri, lăcașul de cult este cunoscut drept cea mai înaltă construcție din lemn din Europa.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri