Sari la conținut

Sărbătoarea recoltei, în Cetatea din Oradea

A fost sărbătoare în Cetatea Oradea - o sărbătoare a recoltei, care a umplut de bunătăți curtea fortăreței. Zeci de producători din Bihor i-au îmbiat pe localnici cu legume și fructe proaspete din gospodăriile proprii, dar și cu gemuri, murături și zacuscă făcute în casă. La târg au fost prezenți și meșteri populari cu obiecte confecționate manual.

Este pentru al doilea an când cetatea Oradea găzduiește Sărbătoarea Recoltei. În această toamnă, 40 de producători din Bihor i-au așteptat pe clienți cu fel de fel de bunătăți: de la zacuscă, dulcețuri, siropuri până la murături, vinuri ori legume și fructe proaspete.

"Avem murături, gogonele, lebeniță, pepene, conopidă - sunt puse exact ca la bunica, doar cu apă și cu sare."

"- Mere din gospodăria proprie.
- Ce fel de soiuri?
- Soiuri mai dulci, dulci-acrișor, soiuri relativ noi."

"- Zacuscă de vinete, de fasole, de conopidă, cu ghebe, cu hribi, fasole la borcan.
- Care e secretul produselor dumneavoastră?
- Munca."

8

Dacă oferta a fost din belșug, nu au lipsit nici pofticioșii. Printre ei, și turiști străini.

"E foarte interesant, o să mă uit peste tot și o să cumpăr miere, brânză și poate niște ulei presat."

"Ce am cumpărat? Brânzeturi de capră, siropuri pentru că am înțeles că sunt fără conservanți, coombinații de dulcețuri."

Organizatorii târgului au vrut să îi ajute pe producători să ia contact direct cu clienții și să-și vândă mai uşor recolta.

"Ideea este că trebuie să schimbăm un pic opțiunea de relație cu producătorii locali, noi mergem pe sloganul, produse din Bihor pentru bihoreni, sănătoase și gustoase și se pare că există interes", a spus Dorin Popa, organizatorul manifestării.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența mai multor meşteri populari din judeţ, care și-au expus obiectele lucrate manual.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă