Sărbători cu lumină eco. Oradea va fi iluminată de milioane de leduri, mai mai economice cu 70% decât becurile clasice

Data publicării:
lumina eco 131113

Cu mai bine de o lună înaintea sărbătorilor de iarnă, zeci de muncitori montează prin oraş ghirlandele, figurine şi plase luminoase.

"Lungimea instalaţiilor va fi de 14 kilometri. Vor fi montate în parcuri, în pieţe publice şi pe principalele bulevarde din oraş", explică Mircea Stejeran, şeful Biroului Servicii Publice din Primăria Oradea.

Lumina care va învălui de sărbători zonele publice şi clădirile reprezentative ale Oradei va fi una specială, spun autorităţile. Instalaţiile vor fi alcătuite în totalitate din leduri. "Municipalitatea şi firma de iluminat, au hotărât să se alinieze la directivele europene privind reducerea consumului de electricitate astfel că se vor înlocui becurile cu filament vechi cu leduri în proporţie de 95%", susţine Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Primăria a început în urmă cu doi ani înlocuirea treptată a becurilor cu filament cu cele ecologice. Anul trecut, ledurile au reprezentat aproape jumătate din jocurile de lumini din Oradea.

Consumul unei instalaţii cu leduri este cu 70% mai mic decât în cazul surselor de becuri cu incandescenţă. În plus, noile surse de lumină sunt mult mai fiabile.

Iarna trecută, facturile pentru iluminatul public în lunile decembrie şi ianuarie au ajuns la aproape 700 de mii de lei. Din aceste sume, 8 procente - adică 54 de mii de lei pe lună - a reprezentat consumul instalaţiilor de iluminat de sărbători.

Punerea în funcţiune a instalaţiilor şi ghirlandelor se va face pe 1 decembrie.

reporter: Bogdan Costea
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri