Natalia Roman e membră a CARPO din 1996. De atunci nu a fost an în care să nu se împrumute. Pensia de boală pe care o primește nu îi ajunge nici măcar ca să-și cumpere lemnele pentru iarnă.
"În fiecare an trebuia să mă împumut, că avem nevoie de bani că sunt în pensie de boală și îmi trebuia pentru familie, pentru mine, pentru... tot timpul îmi trebuie bani."
Pensia de 700 de lei nu e suficientă nici pentru Gabriela Molnar. Orădeanca de 68 de ani ar avea nevoie de 3000 de lei pentru aparatura electrocasnică pe care s-a gândit să o cumpere: "La bancă nu am fost încă să interesez. Aici am venit prima dată, pentru că sunt pensionar și m-am gândit că e rentabil."
Pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor e trecut în fiecare zi de zeci de persoane. Suma cu care pot să se împrumute se încadrează între 500 și 5000 de lei, iar banii trebuie rambursați într-un an.
"În general sunt oameni cu pensii mici și medii, adică 500 de lei, 800 de lei. Avem și pensionari cu pensii mai mari, de 2000 până la 2500 de lei, dar ei apelează mai puțin și sumele sunt mult mai mari", explică Gavril Crișan, președintele CARPO.
De sărbători nu doar pensionarii aleg împrumutul de la CARPO.
"Avem și care sunt în timpul serviciului, lucrează. Pe ei îi cooptăm ca membri, pe bază de adeverință de serviciu și stagiu de cotizare. Plătesc 1% din salariu și pot să vină să ia credit împreună cu părinții, socrii sau rudele dânșilor", spune Viorica Țarenco, administratorul CARPO.
Încredere mare în astfel de instituții financiare au tot mai mulţi români. Datele prezentate recent de BNR arată că împrumuturile făcute la CAR au ajuns la 1 miliard de euro. În Oradea, casa funcționează din 1952 și are în prezent 12 mii de membri.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța