Şase administratori de firme, acuzaţi de corupţie şi spălare de bani 

Data publicării:
administratori retinuti DNA

Procurorii DNA Oradea susţin că în perioada 2010 - septembrie 2013, liderul grupului, "folosindu-se de influența pe care o avea asupra primarilor din trei comune din Bihor și asupra membrilor comisiilor de licitație însărcinate cu evaluarea ofertelor privind atribuirea unor contracte de execuție lucrări, a pretins de la doi oameni de afaceri aproximativ 5.300.000 de lei, din care a primit aproape un milion de lei".

Banii ar fi fost primiți de unul dintre inculpaţi, care ar fi promis că va discuta cu persoanele respective ca să le convingă să urgenteze actele, să plătească facturile în cel mai scurt timp şi să declare câştigătoare o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri.

În aceeași perioadă, unul dintre inculpaţi - Christian Erich Hornung - l-ar constrâns pe unul dintre denunțători să-i dea peste 600 de mii de lei, pe lângă cei 180 de mii de lei deja achitaţi. Anchetatorii susţin că Hornung l-ar ameninţat pe omul de afaceri că, în caz contrar, „va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de șantier să nu semneze fazele de lucrări și că, în consecință, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte".

Nu ar fi fost singura ameninţare la adresa denunţătorului, spun anchetatorii DNA Oradea. Astfel, inculpatul ar fi spus că va discuta cu primarul uneia dintre comune pentru a-i fi reziliat contractul, că va aduce un executor pentru a-l evacua de pe șantier şi că va contacta un evaluator care va respinge toate lucrările. În acest fel, patronul căruia i s-ar fi cerut bani ar fi urmat să plătească penalităţi.

Ca să disimuleze banii primiţi, procurorii spun că Hornung ar fi pus la punct un circuit de spălare a banilor, în care a introdus persoane, instituţii de credit şi firme din Maramureş. În acest fel, banii ceruţi erau facturaţi în numele unor firme deţinute de cei din grupul infracţional către societăţile celor doi oameni de afaceri. Erau invocate prestări de servicii în domeniul construcțiilor sau închirierea unor utilaje. Banii erau trecuţi apoi prin conturile unor firme, de unde ajungeau în conturile unor persoane, care îi retrăgeau de la bancomate.

Trei dintre inculpaţi s-au ales cu averea sechestrată. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bihor.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri