Şase stomatologi la 30 de mii de elevi: Mai puţin de 10 şcoli din Oradea beneficiază de serviciile dentiştilor 

Data publicării:
stire stoma
Din cele 49 de şcoli din Oradea, mai puţin de 10 beneficiază de cabinete dentare, în care lucrează şase medici stomatologi. Aceştia se ocupă de igiena orală a 8600 de copii din cei 30 de mii din oraş, ceea ce înseamnă că, în medie, îi pot acorda fiecărui elev cel mult 7 minute pe lună. 
Aşa se ajunge în situaţia ca elevii să treacă pe la cabinetul stomatologic o dată sau de două ori pe an. Totuşi, se pot considera norocoşi, pentru că în alte şcoli dentiştii lipsesc cu desăvârşire.  
"Foarte mulţi copii au dureri de dinţi şi nu avem ce să le facem decât să le dăm un calmant la cabinetul medical şi să îi trimitem la stomatolog", spune Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea.
"Dar la dentist nu au cum să meargă pentru că nu au bani, îmi răspund", precizează Camelia Ţinca, asistentă medicală şcolară.
 
În alte şcoli cabinetul stomatologic există, însă fără medic şi aparatură
"Noi am solicitat deschiderea cabinetului în şcoală pe câteva considerente: pentru că avem o statistică a elevilor care vin la cabinetul de medicină generală cu efecţiuni dentare, dureri din cauza unor carii şi din păcate numărul acestora a crescut", spune Ioan Mocan, directorul şcolii "Octavian Goga" din Oradea
 
"Deocamdată sunt suspendate angajările prin concurs sau examen în instituţiile publice.", precizează Radiana Gheorghiţă, consilier al Administraţiei Social Comunitare Oradea
 
Finanţarea cabinetelor existente lasă mult de dorit
 
"Nu avem aparatură adecvată, este veche de zeci de ani şi materialele puţine sau chiar deloc. Le cumpărăm noi, ne mai ajută directorul şcolii şi uneori părinţii", remarcă dr. Dorel Caciora, medic stomatolog şcolar.
Românii se află la coada unui clasament european referitor la igiena orală. 72% au probleme dentare, iar 19% nu s-au spălat niciodată pe dinţi. Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri