Sari la conținut

Sat îngropat în noroi. Din cauza întârzierii lucrărilor, localnicii din Sărand fac slalom printre șanțuri

În fiecare zi copiii din satul Sărand se chinuie să ajungă la școală. Sunt nevoiți să treacă prin noroi și peste șanțurile adânci săpate de muncitorii care refac drumurile din localitate,

"Unde au vrut au făcut șanțuri, unde au vrut nu au făcut șanțuri", spune un localnic.

Începute în luna februarie a anului trecut, lucrările nu au fost terminate nici acum. Sunt un pericol mai ales pentru că nici măcar nu sunt semnalizate, se plâng localnicii.

"Sunt oameni în vârstă, sunt copii care merg la școală și trebuie la propriu să înotăm în mocirlă."

"Toata vara am stat cu șanț în fața ușii. L-am întrebat pe primar când vine o zis că vine mâine."

"Când cade un copil, poate să moară; până noi părinții până aflăm rezultatul unde ne este copilul, ne este în groapă."

"- Ca primar răspundeți de semnalizare. Dacă se întâmplă o tragedie răspunde edilul.
- Da, sigur că da! Dar știu cum e, nu pot să fiu peste tot", se justifică Liviu Gurău, primarul comunei Copăcel.

Nici măcar microbuzul școlar nu ajunge în sat.

"- Ar putea fi transportați copii cu microbuzul școlar?
- Ar putea să vină aici sus că sunt mulți copii care..., dar nu vine că e rău drumul."

"Cu un singur microbuz și mai ales în condițiile de zăpadă, e pantă, a fost zi în care nu a putut urca microbuzul până mai sus de școală, unde e stația, să ia copii", spune Maria Ungur, directoarea școlii din satul Chijic.

Edilul spune că lucrările sunt întârziate din cauza unor plângeri care acuzau firma de construcții că a început activitatea fără autorizație.

"După părerea mea nu era adevărat, întrucât firma doar s-a pregătit: a adus balastru în șantier și a curățat șanțurile pentru a se scurge apa din platforma drumului", susţine primarul Liviu Gurău.

La rândul său, constructorul susține că nu este vinovat pentru această situație. În zonă se fac lucrări de introducere a rețelei cu apă, iar refacerea drumului nu poate fi reluată până la finalizarea acestora.

"Pe amplasamentul acestui șantier se executau și se execută și în prezent lucrări de alimentare cu apă (...) motiv pentru care nu am putut realiza lucrările prevăzute în contract. Starea de fapt prezentată nu ne este imputabilă, fiind independentă de voința ori culpa noastră. (...) În cel mai scurt timp ulterior momentului readucerii amplasamentului la starea inițială vom proceda la finalizarea lucrărilor la obiectiv", se arată în comunicatul firmei Dumexim.

"Pe strada principală a fost introdusă o conductă de apă care a fost balastată de către antreprenorul lucrării datorită condițiilor meteo nefavorabile. Activitatea de a monta racordurile va fi reluată pe la mijlocul lunii februarie", a precizat Renata Tripa, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea.

"- Puteți da acum un termen pentru finalizarea drumului?
- Da, sigur, sigur, finalul lui martie. 2016, bineînțeles", dă asigurări primarul comunei Copăcel.

Lucrările de refacere a drumului costă două milioane de euro și sunt finanțate din fonduri europene.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță