Satele Unite ale Maramureşului, un eveniment creat de un irlandez

Data actualizării: Data publicării:
satele unite ale Maramuresului

A fost petrecere în weekend pe străzile oraşului maramureşean Târgu Lăpuş. Sute de localnici au luat parte la parada portului popular şi au încins apoi o horă chiar în centrul oraşului. Evenimentul a dat startul celei de-a opta ediţii a Festivalului "Satele Unite ale Maramureşului, festival fără frontiere", al cărui iniţiator este... un irlandez îndrăgostit iremediabil de ţara noastră.

Peste 150 de oameni îmbrăcaţi în straie populare au defilat pe străzile oraşului Târgu Lăpuş, în deschiderea festivalului "Satele Unite ale Maramureşului".

"E o zi deosebită pentru noi, în Țara Lăpușului. Menirea acestui festival este de a întări tradiția, portul, datinile, de-a le transmite din generație în generație", a spus Dumitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Iniţiatorul evenimentului este Peter Hurley, un om de afaceri irlandez stabilit în România în urmă cu 23 de ani. De opt ani, luptă să păstreze viu farmecul Maramureşului.

"E un fel de porţile deschise în Ţara Lăpuşului. Nu venim cu scenă, nu venim cu mari artişti. E Lăpuşul aşa cum este, este frumos, este în sărbătoare", spune Peter Hurley, iniţiatorul evenimentului.

"Noi venim de la Groșii Țibleșului, de acolo, de la munte. Noi am început de ieri, de fapt, festivalul. Am urcat în vârful Țibleșului. Am cântat, ne-am veselit și acum am venit la parada portului popular", spune Onișor Pop, localnic din Groșii Țibleșului.

Sute de turişti, mulţi sosiţi din celălalt colţ al ţării, au venit în Târgu Lăpuş special pentru eveniment.

"Din București am venit, am ajuns azi-noapte. Ce face Peter e senzațional. Pentru zonă și pentru România!"

"Este a patra ediție la care vin, cunosc, am venit special. Abia îl așteptam! Este în premieră aici, în Lăpuș, văd că este extraordinar, nici nu mă așteptam să fie altfel!"

Evenimentul "Satele Unite ale Maramureşului, festival fără frontiere" va fi reluat între 13 şi 20 august.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri