SATU MARE. Pod de 90 de milioane de lei peste Someș

Data publicării:
pod satu mare

După 27 de ani de așteptare, locuitorii orașului Satu Mare vor avea, în sfârșit, al treilea pod peste râul Someș. Ministerul Dezvoltării a alocat, zilele trecute, aproape 82 de milioane de lei pentru această construcție, la care se vor adăuga alte 8 milioane din bugetul local. Viitorul pod, o eternă promisiune în campaniile electorale, va fi inaugurat cel mai probabil peste 3 ani.

Macheta 3D a viitorului pod care va traversa Someșul pe raza orașului Satu Mare stă la loc de cinste în biroul primarului Gabor Kereskenyi.

"Este un vis de mai multe decenii al tuturor sătmărenilor: să avem cel de-al treilea pod peste râul Someș", recunoaşte edilul.

Un vis care - după aproape trei decenii - este pe cale să devină realitate. Din totalul de 90 de milioane de lei, cât va costa realizarea construcției potrivit studiului de fezabilitate, Ministerul Dezvoltării a alocat aproape 82 de milioane, diferența urmând a fi suportată din bugetul local.

Potrivit proiectului, viitorul pod, care va lega intrarea în oraș dinspre Baia Mare de ieșirea spre Zalău, se va remarca printr-un design atipic.

"Am dorit ca, în afară de a fi un obiectiv important de infrastructură rutieră, să fie și un fel de capodoperă arhitecturală, să fie un simbol al orașului Satu Mare", explică primarul Gabor Kereskenyi.

"Podul peste Someș va avea o lungime de 1,2 kilometri și va fi realizat pe 4 benzi. Cel mai probabil, inaugurarea lui va avea loc în 2020", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Viitoarea construcție este un prilej de bucurie și pentru autoritățile județene.

"Este foarte important și pentru județ pentru că, așa cum se vede și pe hartă, va fluidiza traficul pe partea de sud a municipiului Satu Mare", susţine Ioan Rus, vicepreședintele CJ Satu Mare.

Unii dintre locuitorii orașului sunt încă sceptici.

"- Nu știu, parcă nu cred.
- E nevoie de el?
- Da, foarte mare nevoie.
- De ce?
- Ar decongestiona traficul din oraș."

"Ne bucurăm foarte mult, ne bucurăm pentru că foarte de mult îl așteptam și chiar e necesar pentru Satu Mare așa ceva."

În prezent, în Satu Mare, există doar două poduri care traversează râul Someș. Podul Decebal, spre exemplu, este tranzitat zilnic de peste 3.000 de autoturisme iar, în orele de vârf, doar pe un singur sens de mers, sunt aliniate chiar și 150 de mașini.

Potrivit autorităților, până la sfârșitul lunii va fi finalizat proiectul tehnic, după care vor fi demarate procedurile de expropriere. Cel mai probabil, al treilea pod peste Someș va fi inaugurat în 2020.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri