Scandal în lumea monedei virtuale. Singura platformă de schimb a Bitcoin din România a fost închisă

Data publicării:
BETA bitcoin

Scandalul în care este implicată singura platformă de schimb a monedei Bitcoin din România a început înainte de Crăciun. Pe forumul bitcointalk.org a apărut un anunţ prin care proprietarul platformei le recomandă investitorilor să-şi retragă banii, din cauza neînţelegerilor cu programatorul.

"Am pierdut controlul platformei, practic a retras accesele de pe server a retras accesele de pe serverele cu aplicaţiile şi practic platforma nu mai este sub controlul nostru", a explicat pentru Digi24 Oradea Horia Vuşcan, proprietarul platformei de bitcoin exchange.

"Nu am atins niciun acces la servere. Serverele cu pricina de care vorbeşte sunt servere LOCKDOWN, prin definiţie fără acces. Din motive de securitate şi pentru faptul că păstrează datele secrete. Ca să acceseze aceste servere trebuie să vorbească cu cei de la DataCenter, să le conecteze şi să le acceseze. Acestea sunt procedee standard. Serverele respective conţin datele authoritive şi nu sunt destinate pentru a fi accesate", a replicat, într-o postare pe un forum, programatorul acuzat de Vuşcan.

Vestea i-a luat prin suprindere pe utilizatori. Imediat după anunţul făcut de proprietarul platformei, firmele au început să îşi retragă banii, de teamă să nu îşi piardă investiţia.

"Au fost retraşi peste 100 de mii de lei după anunţul făcut", spune Vuşcan.

De la lansarea sa în 2013, platforma btcXchange a tranzacţionat peste două milioane şi jumătate de dolari. Bitcoin fost acceptată ca metodă de plată de magazine cu renume din România, printre care şi site-ul de vânzare a produselor foto-video f64.ro. În total, peste 3000 de utilizatori au tranzacţionat şi schimbat moneda virtuală prin intermediul acestei platforme. Specialiştii nu cred că acest scandal va afecta moneda Bitcoin şi încrederea investitorilor.

"Valoarea bitcoinului e stabilită la nivel mondial de către toţi utilizatorii, un singur utilizator nu poate influenţa în niciun fel", consideră Dan Octavian, consultant în afaceri.

„Acest lucru nu va duce la dispariţia bitcoinului, deoarece acesta este foarte utilizat în special de tineri”. „Oamenii vor fi mai precauţi şi, din câte am văzut, s-a răspândit destul de tare în lume”. 

Proprietarul platformei susţine că investitorii nu sunt în pericol să-şi piardă banii şi că identitatea lor nu a fost dezvăluită. Este decis să îl dea în judecată pe fostul său angajat.

"Am depus deja o plângere penală pe numele fostului meu coleg prin care solicit organelor de control să constate această stare de fapt şi să-l oblige să ne redea accesul pe servere."

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizată şi o monedă digitală creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Banii virtuali pot fi salvaţi pe un computer personal sub formă de fişier portofel sau pot fi stocaţi pe un server al altei persoane. În ultimele şase luni, valoarea unei monede virtuale bitcoin a scăzut de la 522 la 366 de dolari.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri