Scandal pe pășune. Președintele unei asociații urbariale este acuzat că a folosit în alte scopuri banii de la APIA

Data publicării:
BETA cabesti pasune

Sătenii au mers dimineață pe păşunea de lângă comună, pentru curăţarea căreia - spun ei - preşedintele asociaţiei urbariale din zonă a cerut fonduri de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Localnicii susţin însă că de zeci de ani nu au mai crescut copaci pe acest teren, motiv pentru care sunt convinşi că banii au fost folosiţi în alte scopuri.

"Nu era nevoie nici acum, nici anul trecut și niciodată, pe motiv că nu a fost acoperit niciodată de vreo specie de arbuști", spune Miron Cabău. "A băgat pe statul de plată ca să aibă de unde să bage banii în buzunare."

Preşedintele asociaţiei urbariale neagă acuzaţiile. "De curățat s-au curățat pășunile care trebuiau curățate", spune Ioan Herman. 

Doar Curtea de Conturi poate stabili dacă banii alocaţi de APIA au fost folosiţi pentru curăţarea terenurilor. Iar dacă li s-a dat o altă destinaţie, sătenii spun că puteau fi folosiţi în interesul comunităţii.

Membrii asociaţiei urbariale îl mai acuză pe Ioan Herman că preferă serviciile unor firme din judeţ în detrimentul localnicilor. "Noi bănuim că are afaceri cu diverse firme și se sifonează niște bani."

"Nu a vrut să colaboreze cu persoane din comună. Le-a dat la o firmă de la Drăgănești care lucrat cu 3-4 milioane la hectar", acuză Lucian Goilean, localnic din Căbeşti.

Preşedintele asociaţiei urbariale spune că localnicii nu şi-au făcut treaba, motiv pentru care a fost obligat să apeleze la firme specializate. Ioan Herman este convins că ştie adevăratul motiv al protestului sătenilor. "Acum sunt bani la asociație și ei vor să pună mâna pe bani."

Situația a fost reclamată de doi săteni Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, care trebuie să verifice toate acuzațiile.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri