Sari la conținut

"Schimbăm de dragul de a schimba". Consiliul Național al Elevilor, în dezacord cu propunerile din Educaţie

Întruniţi la Oradea, reprezentanții elevilor consideră că propunerile pentru noul plan-cadru aferent ciclului gimnazial nu îi ajută cu nimic pe şcolari.

"Au prezentat o dezamăgire, deoarece nu au prezentat o schimbare pe care noi o credem necesară la momentul de față", susţine Darius Negîrla, secretar în cadrul Consiliul Național al Elevilor.

"Nu considerăm că ele o să aducă un plus valoare sistemului de învățământ și, până la urmă, expresia care a fost cel mai vechiculată în comisia de ieri a fost că schimbăm de dragul de a schimba", spune Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Drept urmare, cei 140 de participanţi la Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor au venit cu propriile propuneri de schimbare a actualului sistem de învăţământ.

"Ne-am dori ca actualul sistem de educație să dezvolte abilități și să se muleze după cerințele actualei societăți, să fie mai la curent cu ceea ce elevii au nevoie", completează Darius Negîrla.

Din acest motiv, elevii propun mai multe materii opționale şi creşterea numărului orelor de informatică.

"Orele de TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării - n.n.) nu sunt în planurile cadru, nu sunt structurate foarte potrivit, adică în unele e vorba doar de o oră pe săptămână care nu poate să cuprindă volumul materiei", este de părere Anda Mețac, preşedintele CJE Maramureș.

Tinerii își doresc o schimbare în modul de predare.

"Profesorii să fie mult mai înțelegători. Atunci când îți spune cineva "Stai jos, ai 2!" ca și elev nu te simți chiar atât de confortabil. Poate dacă ne-ar lua un pic mai nonformal, atunci ne-am deschide și noi", consideră Ana Maria Mihaela Grigorie, președintele CJE Economic Sibiu.

În schimb, elevii se declară de acord cu scoaterea din programă a orei de limba latină.

Dragoș Chiriță, președintele CJE Timiș: "Nu credem că e o schimbare rea, din nou pentru a face loc materilor mai importante și mai benefice, mai practice în viața de zi cu zi și în construirea unui om civic și care să fie valoros în societate. În liceu, la ora de biologie te întâlnești tot timpul cu cuvinte în latină și vrând-nevrând prinzi cuvinte în latină și nu e o limbă care în opinia noastră ar trebui învățată ca și româna sau germana sau engleza."

În cadrul dezbaterii publice referitoare la proiectul de plan-cadru pentru ciclul gimnazial, Ministerul Educației va organiza marți, în București, o nouă consultare.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță