Schimbările climatice, studiate de o orădeancă

Data actualizării: Data publicării:
cercetatoare Oslo

Încălzirea globală va duce la migraţia poporelor din zona tropicală. În următorii ani, ţări importante precum Brazilia, India sau Nigeria vor fi afectate de valuri de căldură care vor provoca probleme socio-economice uriaşe. Este avertismentul unei orădence, singura din ţara noastră care lucrează ca şi cercetător la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale din Oslo.

Până la 29 de ani, Iulia Mărginean a locuit, deja, în patru ţări din Europa, şi asta numai de dragul cercetării. Tânăra orădeancă a absolvit Facultatea de Inginerie a Mediului, iar apoi, cu o bursă internaţională, a urmat un master în Danemarca şi Germania.

A lucrat ca intern într-o organizaţie din Viena, specializată în accelerarea dezvoltării industriale, după care doi ani i-a petrecut ca şi cercetător la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

"Am învăţat să gândesc critic, să lucrez eficient şi am înţeles că naţionalitate sau religia sau locul din care vine o persoană, e foarte puţin important în relaţiile atât profesionale, cât şi personale", povesteşte Iulia Mărginean.

În Oslo a ajuns în urmă cu doi ani şi la scurt timp a fost acceptată în rândurile cercetătorilor de la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale. Acolo, Iulia studiază schimbările de climă şi impactul pe care îl are încălzirea globală asupra planetei.

"Studiem impactele de climă şi proiectele în care lucrez sunt interdisciplinare şi se axează foarte mult pe analize de risc atât asupra sănătăţii, cât şi agriculturii, dar şi a investiţiilor financiare", explică orădeanca.

Deşi proiectele în care este implicată sunt de abia la început, pronosticurile în ceea ce priveşte efectele schimbărilor de temperatură sunt sumbre.

"În ţări ca şi India, sudul Chinei, Nigeria, Brazilia şi aşa mai departe vor exista nişte intensificări în frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură. Vor migra la nord sau la sud şi asta s-ar putea să implice nişte probleme socio-politice uriaşe", consideră Iulia Mărginean.

Temperaturile extreme sunt un pericol iminent şi pentru europeni, spune Iulia. Numai în ţara noastră, căldurile insuportabile din această vară au provocat pagube uriaşe şi au dus la moartea a mai multor oameni. Efectele pe termen lung pot fi diminuate prin politici dure de adaptare, spune orădeanca.

"Vorbesc despre utilizarea energiei din resurse fosile, cât mai puţin. Toate produsele pe care le consumăm crează emisii cu efecte de seră prin procesul de producţie, prin transport."

"Cred că cel mai important este ca să încercăm să conştientizăm populaţia şi implicit agenţii economici să-şi găsească oportunităţile în aşa fel încât să reducă aceste emisii de gaze cu efect de seră", spune Emilia Pantea, de la Facultatea de Inginerie a Mediului Oradea.

În viitor, tânăra cercetătoare vrea să-şi facă doctoratul pe aceeaşi temă şi să găsească soluţii pentru a păstra planeta cât mai sănătoasă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri