Sari la conținut

Școala altfel - ofertă pentru învăţarea unei meserii. Sute de elevi bihoreni vizitează viitorul campus tehnic al Oradei

"Suntem prezenți la atelierul de prelucrări manuale pentru lemn. Este o meserie foarte căutată în zile noastre pentru că din lemn putem realiza o gamă variată de produse, de la mobilier până la produse de curte de grădină și jucării."

Explicaţiile maistrului au fost ascultate cu atenţie de zeci de elevi de clasa a opta veniţi de la şcoli din Oradea şi din judeţ. N-a fost singura lor oprire: rând pe rând au vizitat laboratoarele şi atelierele Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna". Aşa au aflat detalii despre meseriile care sunt învăţate în cadrul şcolii. Unii chiar şi-au stabilit opţiunile.

"Ni s-au arătat atelierele de bucătărie. Pe mine m-ar atrage make-up artist, am văzut că e ok."

"M-ar atrage meseria de mecanic auto, pentru că de mic sunt pasionat de mecanică."

"Acești tineri sunt în punctul de a-și alege calea în viață; dorim să-i ajutăm, să-i informăm, să-și facă o primă impresie asupra cum arată un loc în care vor învăța, campusul tehnic, de ce dotări dispune și cum poate arăta un viitor loc de muncă", spune Liana Boangiu, manager resurse umane, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea.

"Promovăm școala noastră, respectiv viitorul campus tehnic "Traian Vuia", care va funcționa începând cu 1 septembrie 2016. Le vom arăta ce posibilități au ei pentru continuarea studiilor, prin liceu sau prin școala profesională", spune Cristinco Olar, directorul Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" Oradea.

Viitorii absolvenţi de gimnaziu au discutat cu elevii şi cu dascălii colegiului, după care vor vizita companii din Parcul Industrial al Oradei. Au aflat că în timpul şcolii de meserii vor putea face practică în cadrul acestor firme, la care au şansa să se angajeze după terminarea studiilor.

"Elevii de clasa a opta vor avea o imagine de ansamblu despre învâțământul profesional și astfel ei vor putea alege mai ușor meseria pe care și-o doresc sau locul unde doresc să continue studiile", a explicat Ildiko Biro, director adjunct al Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" Oradea.

În total, 450 de elevi de la 15 școli din Bihor vor vizita în aceste zile cele două colegii din Oradea care vor fuziona într-un singur campus tehnic începând cu 1 septembrie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Pe aceeași temă