Şcoală cu reguli stricte. Fără fumat şi fără telefoane la ore, la Colegiul Economic din Oradea

Data publicării:
reguli scoala 131014

O dată ce a intrat în clasa a IX-a la Colegiul Economic "Partenie Cosma " din Oradea, Ioana Dunşoara a aflat că nu are voie să păstreze telefonul în timpul cursurilor. La începutul orei îşi lasă aparatul pe catedră. Recunoaşte că s-a obişnuit greu cu situaţia.

"Simţi nevoia să intri pe telefon sau să mai vezi ce îi la ore când te plictiseşti", spune eleva.

"La vechea școală nu făceam așa și eram tentat să mă uit la ceas să văd cât mai e din oră", recunoşate un coleg al său.

Interdicţia folosirii telefonului este doar una dintre regulile stricte cuprinse în regulamentul de ordine interioară al colegiului.

"Din primele zile de școală le prelucrăm un regulament strict cu care ei conștientizează că trebuie să fie de acord şi dacă nu trebuie să suporte repercursiunile", susţine Andrea Cimbrea, profesor.

Elevii află că au obligaţia ca la ora 8 să fie în sălile de clasă şi că fumatul nu este permis în şcoală. Cei care încalcă interdicţia sunt depistaţi cu ajutorul unor senzori de fum şi a camerelor de supraveghere.

Nu doar fumatul, ci şi alte abateri sunt înregistrate de sistemul video. Imaginile sunt stocate pe DVD şi sunt prezentate părinţilor.

"Au descoperit că, de fapt, îi lăsau în faţa şcolii, iar ei, în loc să intre în şcoală, mergeau la chiulit, în baruri", explică Florin Kalmar, inginer de sistem.

"Avem un registru pe care îl completăm în fiecare zi, profesorul de serviciu intră la fiecare clasă pentru câteva secunde și verifică ecusonul elevilor, verifică dacă aceștia au telefoanele pe masă", susţine Alin Creangă, profesor la Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea.

Profesorii spun că au impus reguli stricte pentru a-i obişnui pe liceeni cu mediul de afaceri pentru care aceştia se pregătesc.

Virgil Blage, directorul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea: "Eu cred că copiii noştri ajung să înţeleagă nevoia de seriozitate, rigurozitate, punctualitate."

Sancţiunile pentru încălcarea regulamentului intern merg de la o avertizare până la eliminarea de la cursuri. Anul trecut, 10 elevi nu s-au putut adapta regulilor şi s-au mutat la o altă şcoală.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri