Şcoală cu schimbări. În noul an de învăţământ ponderea mediei la evaluarea națională va fi de 75 %

Data publicării:
stire an scolar

Cea mai importantă modificare vizează procedura de admitere la liceu. Mai-marii din minister au anunţat că din această toamnă media de la evaluarea naţională va conta în proporţie de 75 %. În schimb media notelor obţinute în clasele V-VIII va avea o pondere de doar 25%. 

"Are o parte pozitivă, în sensul că motivează elevii spre o pregătire mai intensă pe parcursul anilor de studiu în vederea evaluării, de multe ori acest examen a fost tratat cu uşurinţă, deoarece conținea 50%", crede Simona Avram, profesoară de limba română.

Din acest an vor fi introduse evaluări şi în clasele a doua, a patra şi a şasea. Dacă anul trecut aceste verificări au avut doar un rol pilot, din septembrie testările vor fi obligatorii în toate şcolile din ţară. Subiectele vor avea un nivel mediu de dificultate, iar cerințele vor crește odată cu vârsta elevului.

"Copiii vor fi mobilizați, iar părinții vor ști la ce să se aștepte mai târziu. Atunci când apar lucruri care nu sunt în regulă, avem posibilitate de a le corecta pe parcurs și în timp util", spune Daniela Pop, profesor în învățământul primar.

Părinţii vor un bacalaureat mai simplu

Ministerul a decis ca din noul an scolar unitățile de învățământ să organizeze simulări și la clasele de a XI-a. Schimbările îi nemulțumesc pe părinți, care spun că soluția ar fi un bacalaureat ușor, ca să treacă toată lumea și o admitere mai dificilă la facultate.

Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat că va ordona mai multe controale în școlile în care s-a observat o diferență evidentă între notele de la clasă și cele obținute la examenele naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri