Sari la conținut

Şcoală de meserii, prin comasarea a două colegii orădene

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Susținem încă din această toamnă ca în anul școlar 2016-2017 "Șaguna" și "Vuia" să fuzioneze, să se transforme într-o școală de meserii după modelul școlii Kronstad, Brașov."

Mai exact, noua şcoală va funcţiona în regim dual, unde învăţământul teoretic va fi îmbinat cu cel practic.

Omer Ismet, directorul Colegiului "Traian Vuia": "Îmi doresc ca școala profesională în regim dual să se dezvolte, să avem mai multe specializări și, împreună cu agenții economici, cu primăria, cu inspectoratele școlare, să atragem cât mai mulți elevi către aceste specializări."

De tinerii pregătiţi în diverse meserii ar putea profita şi instituţiile de stat, care găsesc tot mai greu personal calificat.

Daniel Negrean, directorul adjunct al Colegiului Economic "Partenie Cosma": "Eu cred că meseriile pot fi dezvoltate pentru zona de stat; au nevoie de oameni bine pregătiți, pentru că vârsta lor se apropie de pensie și e nevoie de o școală profesională focalizată pe asta."

Pentru că tot mai multe firme din Parcul Industrial au nevoie de meseriaşi care să ştie cel puţin o limbă de circulaţie internaţională, la Colegiul Economic Partenie Cosma vor funcţiona clase cu predare în limba engleză.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Companiile mari globale au constatat că este mai rentabil pentru ele să-și mute serviciile suport, comenzi, vânzări, secretariat, service-uri în România, decât să țină un birou la Londra, unul la Berlin, unde costurile de personal sunt de 5 ori mai mari."

Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial din Oradea: "Emerson a a început angajările, au 120 de locuri de muncă noi, din care 60% poziții de inginerie și servicii suport. Cer cel puțin o limbă străină. Cele mai cerute limbi străine sunt engleza, franceză și limba germană."

Noul plan de şcolarizare va trebui aprobat de Inspectoratul Şcolar Bihor, iar autorităţile locale trebuie să găsească profesori capabili să predea materiile în limba engleză. Partea practică a specializărilor din viitoarea şcoală ar putea fi asigurată de specialişti ai marilor companii din Parcul Industrial.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş