Şcoli cu internet de la serviciile speciale. Voluntarii STS au legat zonele izolate la reţeaua mondială de informaţii

Data publicării:
internet scoli

Pentru Valentina şi colegii săi, rezolvarea problemelor primite la ore este o sarcină mult mai simplă de când şcoala din Bălaia, un sat aflat pe dealurile de lângă Tileagd, a fost legată la internet. Până de curând, acest lucru nu era posibil.

"Satul este mai izolat faţă de celelate comune şi accesul la internet era foarte slab. Şcoala nu dispunea de fonduri pentru instalarea de wireless şi internet", spune Ervin Călinescu, directorul şcolii din Bălaia.

Situaţia s-a schimbat în toamnă, când angajaţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au introdus în şcoală o reţea care permite accesarea internetului. Ofiţerii şi subofiţerii au lucrat gratuit ca 70 de şcolari din Bălaia să beneficieze de informaţii online. "Efortul voluntar al cadrelor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a constat în zeci de ore de cablări structurale, de elemente de reţea instalate, de puncte wireless sau de cablu, reabilitări de conexiuni existente, dar nefuncţionale la internet", explică pentru Digi24 Oradea colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Lecţii în faţa computerului

Elevii şi profesorii beneficiază şi de programele educaţionale instalate de voluntarii STS. "Avem instalat un soft AEL pe care îl folosesc profesorii de ştiinţe, dar şi noi putem să ne creem propriile lecţii", susţine Bianca Bîte, profesor de limbi moderne. 

Pentru că şcoala lor are acum conexiune la internet, profesorii pot să predea orele în aceleaşi condiţii ca în şcolile din oraşe.

Voluntarii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au legat la internet şase şcoli din sate izolate din Bihor. În ţară, unităţi de învăţământ din 86 de localităţi au beneficiat de serviciile gratuite ale specialiştilor STS.

reporter: Bogdan Costea
operator Rezmuves Robert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri