Şcoli profesionale, pentru parcul industrial

Data publicării:
stire 20scoli 20profesionale-48409

Cele cinci clase profesionale vor fi funcţionale din toamnă la colegiile tehnice Constantin Brâncuşi, Traian Vuia şi Transilvania. În anul întâi elevii vor face practică în proporţie de 60% iar teorie doar 40%. În anul doi de studiu viitorii meseriaşi vor sta în ateliere mai bine de 75% din timp.

"Aceşti elevi pe care îi vom avea în aceste cinci clase de învăţământ profesional vor fi elevi care vor proveni din elevii existenţi azi în Oradea, în clasa a noua sau din judeţul Bihor", a declarat Daniel Negrean, inspector scolar general al Inspectoratului Şcolar Judetean Bihor.

"Aceşti elevi primesc 200 de lei bursă de la stat, sigur cu condiţia să fie serioşi, să nu aibă absenţe, iar întreprinderile s-au gândit să-i stimuleze şi ele", a spus prof. Dorel Şaitoş, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea.

"Mulţi tineri absolvenţi de liceu tehnic ajung în ateliere fără să fi pus mâna vreodată pe un utilaj. Aceste şcoli profesionale vor avea o componentă mare de activitate practică în cadrul companiilor", a declarat Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial Oradea.

"Există facultăţi care în mod clar, sau specializări din învăţământul superior,

care-i trimit pe toţi absolvenţii în şomaj", a mai spus Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea.

"Reînfiinţarea ar fi un lucru minunat dar s-ar preta să se facă după cele opt clase pentru că tendinţa lor după ce intră în ciclul liceal, e greu să-i mai aduci înapoi la şcolile de meserii", a spus Aurel Oaie, maistru şcolar.

Administraţia locală spune că şcolile profesionale vor asigura necesarul meseriaşilor care sunt foarte căutaţi de companiile din parcul industrial din Oradea. Ca să îi motiveze şi pe părinţi să-şi îndrume copiii spre aceste şcoli, primarul Ilie Bolojan spune că îi va duce la sediile firmelor ca să vadă în ce condiţii se lucrează şi câţi bani ar putea câştiga elevii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri